Φυτικά φάρμακα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με αναλγητικά φάρμακα για τη βραχυπρόθεσμη χαμηλό πόνο στην πλάτη

Το νύχι φυτικά σκευάσματα του διαβόλου, το λευκό φλοιό ιτιάς και καγιέν σοβάδες μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με αναλγητικά φάρμακα για τη βραχυπρόθεσμη χαμηλή οσφυαλγία και είναι καλύτερη από το placebo, μια νέα συστηματική ανασκόπηση των μελετών έχει βρεθεί.

Η αναθεώρηση αποτελούνταν από 10 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 1.600 ενήλικες που είχαν οξεία, υποξεία ή χρόνια οσφυαλγία.

Με επικεφαλής τον Δρ Joel J. Gagnier του Επαρχιακού Ιατρικό Κέντρο στο Windsor, Καναδάς, η αναθεώρηση εμφανίζεται στο τρέχον τεύχος του Η Βιβλιοθήκη Cochrane , μια δημοσίευση της Cochrane Collaboration, ένας διεθνής οργανισμός που αξιολογεί ιατρικές έρευνες. Συστηματικές ανασκοπήσεις κλήρωση τεκμηριωμένων συμπερασμάτων σχετικά με την ιατρική πρακτική, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το περιεχόμενο και την ποιότητα των υφιστάμενων ιατρικών εξετάσεων σε ένα θέμα.

Οι συγγραφείς εξέτασαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές από τα τρία βότανα που συμμετείχαν σχεδόν 1.600 ενήλικες με οξεία, υποξεία ή χρόνια οσφυαλγία. Οι μελέτες χωρίς κουκούτσι αρπαγόφυτο (Harpago procumbens), λευκό φλοιό ιτιάς (Salix alba) και την Cayenne (Capsicum frutescens) κατά επίφαση χάπια και κατά Vioxx, το παυσίπονο αφού αποσυρθούν από την αγορά εν μέσω ανησυχιών για τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά του.

"Τα αποτελέσματα από τις 10 αυτές μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένα φάρμακα φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη βραχυπρόθεσμη (τέσσερις έως έξι εβδομάδες) βελτίωση στον πόνο και την λειτουργική κατάσταση για τα άτομα με οξεία επεισόδια της χρόνιας μη ειδικής χαμηλών πόνο στην πλάτη," οι συγγραφείς κατέληξαν . "Αυτά τα φάρμακα φυτικής προέλευσης θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως επιλογές θεραπείας για επείγοντα περιστατικά της χρόνιας οσφυαλγίας,» είπαν.

Αλλά οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των φυτικών θεραπείες παραμένουν αβέβαιες, διότι «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κάνει οριστικά συμπεράσματα σχετικά με αυτές τις μελέτες που συνέκριναν τα φυτικά παρεμβάσεις ιατρικής με πρότυπο τα ναρκωτικά."

Οι δίκες των αρπαγόφυτο ήταν η ισχυρότερη από την άποψη της μεθοδολογίας, που ακολουθείται από λευκό φλοιό ιτιάς και Cayenne, οι δίκες των οποίων κρίθηκαν «γενικά χαμηλής ποιότητας."

Οσφυαλγία πλήττει οκτώ στους 10 ανθρώπους σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα αρθρίτιδας και του μυοσκελετικού συστήματος και Δερματικών Νόσων, και είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία απουσίας από την εργασία στις βιομηχανικές χώρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, πόνος στην πλάτη είναι η πιο κοινή αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 45 ετών και είναι υπεύθυνο για άμεσες δαπάνες των 20 δισ. δολαρίων, η έκθεση συγγραφείς.

Οι τρέχουσες συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν την διέγερση των ιστών, αναλγητικά φάρμακα, την άσκηση και την πλάτη τιράντες. Ναρκωτικά και τη σωματική δραστηριότητα παρουσιάζουν τα καλύτερα αποτελέσματα, λένε οι επιστήμονες.

Η μελέτη διαπίστωσε ισχυρές ενδείξεις ότι ένα 50 mg δόση αρπαγόφυτο ήταν καλύτερη από το εικονικό φάρμακο σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μόνο μέτρια στοιχεία για μια δόση 100 mg.

Σε μια πολύ μικρότερη δοκιμή, όμως και εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αρπαγόφυτο και Vioxx.

Σε μια μελέτη από λευκό φλοιό ιτιάς έναντι του εικονικού φαρμάκου, τόσο ισχυρότερη είναι η δόση, η μεγαλύτερη ανακούφιση του πόνου βρέθηκε. Η ισχυρότερη δόση λευκό φλοιό ιτιάς που παράγονται παρόμοια ανακούφιση από τον πόνο με Vioxx σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μια δοκιμή του καγιέν σοβάδες που παράγεται βελτίωση στον πόνο έναντι του εικονικού φαρμάκου, αλλά καμία διαφορά σε σχέση με ένα ομοιοπαθητικό παρασκεύασμα.

"Δεδομένου ότι Vioxx είχε αποσυρθεί από την αγορά λόγω προβλημάτων ασφάλειας, σε αυτό το σημείο θα ήταν σκόπιμο να γίνουν συστάσεις και οι τρεις από τις παραπάνω εναλλακτικές λύσεις για τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αλλά και φαρμακευτική αγωγή-φυτικό φάρμακο αλληλεπιδράσεις πρέπει πάντα να εξετάζονται," Gagnier είπε, εφιστά την προσοχή, "Αυτές οι θεραπείες δεν πρέπει να δικάζεται χωρίς την επίβλεψη ενός ειδικευμένου γιατρού», είπε.

Ο Δρ Michael Marks R., επικεφαλής του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο στο Norwalk του Κοννέκτικατ, συμφώνησαν ότι η θεραπεία με βότανα μπορεί να προσπάθησε, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ως υποκατάστατο για τα συμβατικά παυσίπονα. «Μάλλον δεν υπάρχει λόγος για το άτομο χωρίς υποκείμενο ιατρικά προβλήματα να μην δοκιμάσετε αυτές τις θεραπείες," Σήματα είπε. "Αλλά δεν υπάρχει πραγματικά πάρα πολύ άγνωστες για τις πιθανές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων. Ένα μεγάλο μέρος των φυτικών φαρμάκων παρατείνουν το χρόνο ροής και αλληλεπιδρούν με αναισθητικών παραγόντων. "

Είπε επίσης ότι οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται πάντα τον ενδεχόμενο κίνδυνο στα βότανα, επειδή δεν ρυθμίζονται. "Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία μεταξύ της ιατρικής κοινότητας - η έλλειψη συνοχής της προετοιμασίας και τι ακριβώς είναι οι αλληλεπιδράσεις με τα παραδοσιακά φάρμακα.

Advertisement