Het onvermogen om gezichten te erkennen kan worden geërft

In de eerste studie te onderzoeken of het onvermogen om gezichten te erkennen kan worden geërft, vonden de onderzoekers dat het in feite een gemeenschappelijke wanorde die in families loopt is en één van de frequentste wanorde die blijkbaar door een tekort in één enkel gen wordt gecontroleerd is.

De studie werd gepubliceerd online in Amerikaans Dagboek van Medisch Deel A van de Genetica, en is beschikbaar via Wiley InterScience.

De blindheid (PA) van Prosopagnosia of van het gezicht wordt door het onvermogen gekenmerkt om gezichten, behalve de vertrouwdste zoals leden van zijn familie te onderscheiden. Het kan door hersenenverwonding worden veroorzaakt, maar de gevallen waar de wanorde om in families schijnt te lopen zijn ook gemeld. In de eerste systematische studie van erfelijke prosopagnosia (HPA), wierven de onderzoekers die door Ingo Kennerknecht, M.D. van het Instituut van Menselijke Genetica bij de Universiteit van Muenster in Duitsland worden geleid, 689 onderwerpen van de lokale middelbare scholen en een medische school aan en beheerden een vragenlijst om die met veronderstelde HPA te identificeren. Zij vonden 17 gevallen van de wanorde, en van de 14 onderwerpen die toestemden om het interfamilial testen te bevorderen, hadden allemaal minstens één eerste graadverwant die het ook had.

„Bijna melden alle beïnvloede personen een probleem in onmiddellijk het besluiten of een gezicht,“ de auteursstaat gekend is. De Onderwerpen melden onzekerheid in sociale situaties en het onvermogen om de gezichten van dichte verwanten te visualiseren of aan geestelijke beelden van bomen, bladeren, of vogels te herinneren. Zij hebben over het algemeen moeilijkheid na TV- programma's of films omdat zij niet gelijkaardige actoren kunnen apart vertellen. Alle onderwerpen van de PA openbaarden dat zij tot drie verschillende strategieën gebruikten om de wanorde te overwinnen. In de compensatiestrategie, proberen de onderwerpen om mensen door andere kenmerken zoals stem, gang, kledings of haarkleur te erkennen. In de verklaringsstrategie, hebben de onderwerpen een klaar reeks verontschuldigingen in verband met waarom zij niet iemand kunnen erkennen, zoals het zijn diep in gedachte of het vereisen van nieuwe glazen. In de vermijdenstrategie, proberen de onderwerpen om situaties te vermijden waar zij zouden kunnen niet kunnen gezichten, zoals grote functies of overvolle plaatsen erkennen.

Wegens de compensatiestrategieën die die met PA leren om op een vroege leeftijd te gebruiken, realiseren veel van hen niet dat het een daadwerkelijke wanorde is of zelfs realiseren dat andere leden van hun familie het hebben. „Dit kon verklaren waarom dit soort cognitief stoornis grotendeels onbekend aan leken of zelfs aan artsen buiten neurologen en psychiaters is,“ de auteursstaat toevoegt, die dat er geen gevestigde kenmerkende hulpmiddelen voor PA zijn.

Terwijl de gezichtserkenning sterk in HPA wordt beïnvloed, is de verwerking van andere gezichtsinformatie, zoals geslacht, leeftijd, en emotionele uitdrukking over het algemeen intact. Dit stelt voor dat de gezichtsinformatie en deze andere kenmerken onafhankelijk van elkaar worden verwerkt. Voorts is HPA één van de weinig cognitieve functies of de dysfuncties die heeft slechts één symptoom en, de auteursnota geërft.

De „Neurofysiologische studies van mensen met deze hoogst selectieve dysfunctie zouden ons begrip van gezichtserkenning fundamenteel kunnen verbeteren,“ de auteurs besluiten. „Zodra de genafbeelding/de veranderingsafbeelding succesvol zal zijn, zouden de genotype/fenotypecorrelaties onze kennis van de ontwikkeling van hogere hersenfuncties moeten verwijden.“

Advertisement