Vetarm veganistisch dieet behandelt diabetes type 2 beter dan een standaard diabetes dieet

Een vetarm veganistisch dieet behandelt diabetes type 2 beter dan een standaard diabetes dieet en kan effectiever zijn dan single-agent therapie met orale diabetes medicijnen, volgens een studie in het augustusnummer van Diabetes Care , een tijdschrift uitgegeven door de Amerikaanse Diabetes Association .

Deelnemers aan de studie op de low-fat veganistisch dieet toonde een dramatische verbetering in vier ziekte markers: bloedglucose onder controle, cholesterol verlaging, gewichtscontrole, en nierfunctie. De gerandomiseerde gecontroleerde studie werd uitgevoerd door artsen en diëtisten met de Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) , het George Washington University en de Universiteit van Toronto met financiële steun van de National Institutes of Health en de Diabetes Action Research en Education Foundation.

De veganistisch dieet is een belangrijke afwijking van de huidige diabetes dieet, in die zin dat geen grenzen gesteld aan calorieën, koolhydraten of porties. "Het dieet lijkt opmerkelijk effectief, en alle bijwerkingen zijn goed - met name gewichtsverlies en een lager cholesterol", zegt hoofdonderzoeker Neal D. Barnard, MD, PCRM president en adjunct hoogleraar geneeskunde aan de George Washington University. "Ik hoop dat deze studie zal interesse in het gebruik van dieet verandert eerste, in plaats van geneesmiddelen op recept weer op te rakelen."

Diabetes tarieven zijn sterk gestegen in de afgelopen jaren, en meer dan 20 miljoen Amerikanen hebben nu de ziekte, die gekoppeld is aan nierfalen, blindheid en hart-en vaatziekten.

Advertisement