Mat som en beroendeframkallande drog för vissa människor

Forskare i USA har funnit att samma hjärnan kretsar är inblandade när feta människor fylla sina magar som när missbrukare tycker om droger och upptäckten de säger antyder ett samband mellan överätande och missbruk.

Dr Gene-Jack Wang av US Department of Energy är Brookhaven National Center for translationell Neuroimaging i New York, säger att de ville veta varför, när folk redan är fulla de ändå fortsätter att äta mycket.

Wang säger att de simulerade den process som sker när magen är full, och såg för första gången på väg från magen till hjärnan som stänger "av" hjärnans vilja att fortsätta äta.

Wang och hans team testade syv obesa frivilliga försökspersoner som hade haft magsår stimulatorer implanteras under ett till två år, en anordning som lurar kroppen att tro att magen är full.

Som en pacemaker, ger simulatorn låga nivåer av elektrisk stimulering till vagusnerven, vilket gör att magen att expandera och producera peptider som skickar meddelanden om "fullhet" till hjärnan.

De sju patienter fick två separata tomografi Positron Emission (PET) hjärnan skannar två veckors mellanrum: en med mag-stimulatorn på, den andra med stimulatorn avstängd.

Deltagarna fick inte veta om deras stimulatorn var på eller av och före skannar fick försökspersonerna injicerades med ett radioaktivt märkt form av glukos, som skannern kunde spåra att övervaka hjärnans ämnesomsättning.

De använde sedan en PET-undersökning för att se vilka delar av hjärnan aktiveras när stimulatorn aktiverades.

De har också noggrant ifrågasatte sina volontärer, som alla var mycket feta, om varför och när de overate.

De frivilliga var alla verkligen hungriga när PET genomfördes som de hade fastat i 16 eller 17 timmar och stimulatorn lyckades få dem att känna mindre hungrig.

Forskarna hade antagit att det aktiva område i hjärnan måste finnas i mättnad centrum, förmodligen i hypotalamus, men faktum är att de inte såg den verksamhet där.

Verksamheten sågs i alla områden av hjärnan, speciellt i hippocampus, den region kopplad till inlärning, minne, sensoriska och motoriska impulser och emotionella beteenden.

Forskarna säger hippocampus var 18 procent mer aktiv när mag-stimulatorn var på.

Den stimulatorer skickade också meddelanden av mättnad till hjärnan kretsar i orbitofrontal cortex och striatum, som har kopplats till begäret och längtan i kokainmissbrukare.

Wang säger att detta ger ytterligare belägg för sambandet mellan hippocampus, känslorna och viljan att äta, och ger ny insikt i de mekanismer genom vilka feta människor använder mat för att lugna sina känslor.

Forskarna tror att fynd kan bidra till utvecklingen av mer effektiva behandlingsmetoder mot fetma som är ett allt större problem i många delar av den utvecklade världen.

Studien publiceras i Proceedings of National Academy of Sciences .

Advertisement