Dr. Google het recentste hulpmiddel om artsen te helpen ongebruikelijke gevallen diagnostiseren

In een werkelijk interessante studie ging een team van Australische artsen naar Internet de doeltreffendheid en de nauwkeurigheid van de onderzoeksmotor Google testen toen het met een aantal symptomen werd voorgesteld.

De artsen die bij de Prinses Alexandra Hospital in Brisbane „Googled“ de symptomen van 26 gevallen voor een studie worden gebaseerd en in 15 gevallen, het Webonderzoek kwamen met de juiste diagnose op de proppen.

De onderzoekers zeggen Google een „nuttige hulp“ kan zijn, en terwijl de artsen een reusachtige hoeveelheid medische informatie in hun hoofden dragen, de onderzoeksmotor verdere hulp in een ongebruikelijk geval kan aanbieden.

Men schat dat een gemiddelde arts twee miljoen feiten in zijn/haar geheugen moet dragen om in het diagnostiseren van ziekten bij te wonen.

Google is de populairste onderzoeksmotor op het Web, en biedt toegang tot meer dan drie miljard medische artikelen aan; het op zoek zijn naar gezondheidsinformatie over het Web is één van het gemeenschappelijkste gebruik.

In elk van de 26 gevallen hard-aan-diagnostiseer gevallen die in New England Journal van Geneeskunde (NEJM) waren gepubliceerd, selecteerden de onderzoekers drie tot vijf onderzoekstermen van elk geval en deden een onderzoek van Google zonder de correcte diagnoses te kennen.

Zij registreerden toen de drie diagnoses die het meest opvallend werden gerangschikt en selecteerden die het meest relevant voor de tekens scheen en toen de resultaten met de correcte diagnoses zoals gepubliceerd in het dagboek vergeleek.

Zij vonden dat Google de correcte diagnose in enkel meer dan de helft gevallen vond en onder deze de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, (CJD) het syndroom van hormonale voorwaardenCushing en het auto-immune syndroom van wanorde churg-Strauss was.

Het team werd geleid door Dr. Hangwi Tang, een ademhalings en slaaparts, die zegt Google een „nuttige hulp“ zou kunnen zijn in het diagnostiseren van voorwaarden met unieke symptomen en tekens die gemakkelijk als onderzoekstermijnen kunnen worden gebruikt.

Maar Dr. Tang zegt ook een succesvol onderzoek een „menselijke deskundige“ gebruiker vereiste, en daarom de patiënten minder succes proberend zouden hebben om op Internet te diagnostiseren.

De onderzoekers zeggen dat de computers aan Internet worden aangesloten nu gemeenschappelijk in poliklinieken zijn en de de het ziekenhuisafdelingen en informatie over zelfs de zeldzaamste medische syndromen nu kunnen binnen een kwestie van minuten worden gevonden en worden verteerd die.

De onderzoekers geloven dat aangezien de medische informatie zich bij een snelheid waarmee de artsen nooit zullen kunnen omhoog houden uitbreidt, worden web-based onderzoeksmotoren wereldwijd zoals Google de recentste hulpmiddelen in klinische geneeskunde, en artsen in leerbehoefte in hun gebruik bekwaam te worden.

Andere deskundigen waarschuwen nochtans voor Internet dat een vervanging voor artsen en zeggen hun klinisch oordeel wordt en de deskundigheid zal altijd noodzakelijk zijn om van de informatie steek te houden.

Google, zegt het team, is makkelijk te gebruiken, nuttig en een uitstekende hulp in het vinden van de correcte diagnoses voor voorwaarden met unieke symptomen en tekens.

Zij voegen ook toe dat gebruiken van Google op deze wijze slechts voor gezondheidszorgberoeps met goede medische kennis als betrouwbaar werd beschouwd.

De studie wordt gepubliceerd in British Medical Journal (BMJ).

Advertisement