Mechanisme rijden ijzerstapeling bij thalassemie geïdentificeerd

Onder leiding van onderzoekers van Weill Cornell Medical College in New York City, een internationale groep van wetenschappers heeft vastgesteld wat een specifieke genetische relatie als de oorzaak van gevaarlijke ijzerstapeling bij personen met een vorm van de erfelijke ziekte bloed, beta-thalassemie.

"Iron overbelasting blijft de grootste bedreiging voor de gezondheid van patiënten met thalassemie," zegt de studie hoofdauteur dr. Stefano Rivella, assistent-professor in genetische geneeskunde in de kindergeneeskunde op Weill Cornell Medical College. "Onze ontdekking dat ferroportin niveaus een rol spelen in het probleem zou kunnen leiden tot een betere behandeling."

"We hebben ontdekt dat eiwitten die de ijzerinname - zoals hepcidine (Hamp1), een belangrijke signaler van het lichaam ijzer niveaus en controller van de ferroportin (Fpn1), een ijzer-transporteren molecule actief in de darmen - uit balans zijn in de mildere vorm van de ziekte, beta-thalassemie intermedia. In dit paradigma, het lichaam te veel ijzer mogelijk maakt om het lichaam binnen via de darm, het stimuleren van ijzer tot ongezonde niveaus, "vervolgt Dr Rivella.

Het team heeft ook ontdekt belangrijk, onvermoede verschillen in de verdeling van ijzer in de weefsels tussen de bèta-thalassemie intermedia en de meer ernstige vorm van de ziekte, de zogenaamde bèta-thalassemie major.

De bevindingen worden vandaag gepubliceerd (13 februari) in de online editie van Blood.

Beta-thalassemie is een van de meest voorkomende erfelijke vormen van chronische bloedarmoede, met de hoogste incidentie in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Afrika. De Amerikaanse National Institutes of Health schat dat ongeveer 1.000 Amerikanen beta-thalassemie hebben.

De ziekte wordt veroorzaakt door mutaties in het beta-globine gen, dat de productie van hemoglobine regelt.

"Bijna 200 verschillende mutaties kunnen optreden in de beta-globine gen, zodat de ernst van de ziekte sterk verschilt," Dr Rivella uit. "Sommige patiënten met de mildere intermedia vorm van de ziekte mogen niet moeten regelmatig bloedtransfusies, maar patiënten met beta-thalassemie dienen ze om het leven te houden. De ijzeren laden in thalassemie hangt af van het volume van getransfundeerd bloed en de hoeveelheid verzameld uit de darm absorptie . Gut absorptie is bijzonder belangrijk in thalassemie intermedia, waar geen of onregelmatig, transfusies worden gegeven. In thalassemie major, verhoogde opname is omgekeerd evenredig met de gemiddelde post-transfusiegebonden hemoglobine. "

Te veel ijzer wordt geleverd met een prijs, maar: ijzerstapeling van de weefsels van het lichaam.

"In feite is deze overmaat aan ijzer is de oorzaak van vele ernstige complicaties en kan zelfs fataal zijn enkele van de organen mot zwaar getroffen zijn de lever, het hart en de endocriene klieren - leidt tot leverfibrose, cirrose en kanker;. Hart falen; groei van bijzondere waardevermindering, diabetes en osteoporose, "Dr Rivella zegt. Om die reden moeten de patiënten ondergaan chelatietherapie, een behandeling gericht op het aftappen teveel aan ijzer uit het weefsel.

Voor de jaren, mensen ervan uit dat de ijzerstapeling te zien in beta-thalassemie was het gevolg van transfusies alleen. Maar experts begon te merken dat zelfs bij patiënten met beta-thalassemie intermedia, die niet ondergaan transfusies, hoger-dan-gemiddelde ijzervoorraden had. (In feite, studies bij patiënten met de intermedia vorm van de ziekte bleek dat ze de tarieven van de ijzer opname in de darm die drie tot vier keer de normale had.)

"Natuurlijk is er ook iets over de ziekte zelf dat buitensporige ijzeropname stimuleert", aldus onderzoeker Sara Gardenghi, een post-doctoraal onderzoeker in het laboratorium van Dr Rivella's leiden.

Om te helpen ontrafelen dat mysterie, Weill Cornell onderzoekers, waaronder dr. Patricia J. Giardina en dr. Robert W. Grady - samen met collega's van Oporto Universiteit in Portugal, Tel-Aviv University en de Hebreeuwse Universiteit in Israël, en Children's Hospital en Harvard Medical School in Boston - onderzocht ijzerstapeling, met behulp van geavanceerde, genetisch gemanipuleerde muizen modellen van beta-thalassemie. De allereerste muis model voor beta-thalassemie major was in feite ontwikkeld door Dr Rivella, toen hij werkzaam bij Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in het laboratorium van dr. Michel Sadelain's.

"Onze eerdere studies was al gebleken dat Hamp1 - een gen reguleren van expressie van een signalering molecuul genaamd hepcidine - een rol te spelen bij het stimuleren van ijzergehalte in beta-thalassemie had," Dr Rivella zegt. "In wezen, hepcidine is een 'sensor' molecule aanwezig in het bloed dat de darm zegt, 'OK, we hebben genoeg ijzer gehad vandaag, is het tijd om de absorptie te vertragen."

Advertisement