Tangerine tomaten boost ziekte anti-oxidanten in het bloed

Dieprode tomaten krijgen hun rijke kleur van lycopeen, een ziekte-bestrijdende antioxidant. Een nieuwe studie, echter, suggereert dat een bijzondere vorm van oranje-gekleurde tomaten een andere vorm van lycopeen, een die ons lichaam kan zich sneller gebruik te geven.

Onderzoekers ontdekten dat het eten van spaghetti bedekt met saus gemaakt van deze oranje tomaten, de zogenaamde Tangerine tomaten, een opmerkelijke boost in deze vorm van lycopeen in de deelnemers het bloed veroorzaakt.

"Terwijl de rode tomaten bevatten veel meer lycopeen dan tomaten oranje, het meeste is in een vorm die het lichaam niet goed op te vangen," aldus Steven Schwartz, de studie hoofdauteur en een professor van voedsel wetenschap en technologie op Ohio State University .

"De mensen in de studie eigenlijk minder lycopeen verbruikt toen zij aten saus gemaakt van de oranje tomaten, maar ze geabsorbeerd veel meer lycopeen dan ze zou hebben als het afkomstig was van rode tomaten," zei hij. "Dat is wat is zo dramatisch over."

De tomaten worden gebruikt voor dit werk werden speciaal ontwikkeld voor het onderzoek - dat bepaalde rassen zijn niet direct beschikbaar zijn in supermarkten. De onderzoekers suggereren dat geïnteresseerde consumenten op zoek gaan naar oranje-en goudkleurige heirloom tomaten als een alternatief voor Tangerine tomaten, maar waarschuwen dat ze niet hebben getest hoeveel of wat voor soort lycopeen deze rassen bevatten.

Lycopeen behoort tot een familie van antioxidanten genaamd de carotenoïden, die bepaalde groenten en fruit hun onderscheidende kleur te geven. Carotenoïden zijn gedacht aan een aantal voordelen voor de gezondheid, zoals het verminderen van het risico op het ontwikkelen van kanker, hart-en vaatziekten en macula-degeneratie te hebben.

"De tomaat is een prachtig biosynthetische fabriek voor carotenoïden, en wetenschappers werken aan manieren om de vruchten van de antioxidant inhoud en de samenstelling te verbeteren," Schwartz verder.

De bevindingen verschijnen in een recente uitgave van het Journal of Agricultural and Food Chemistry .

Lycopeen is een carotenoïde dat een verscheidenheid aan verwante verbindingen genoemd isomeren bevat. Isomeren hebben dezelfde chemische formule, maar verschillen in chemische structuur. In het geval van tomaten, de verschillende lycopeen isomeren een rol spelen bij het bepalen van de kleur van het fruit.

Enkele jaren geleden, Schwartz en zijn collega's ontdekten de overvloed van een aantal van deze isomeren, de zogenaamde cis-lycopenen, in menselijk bloed. Maar de meeste van de tomaten en op basis van tomaten producten die we verbruiken momenteel rijk zijn aan alle trans'-lycopeen.

"We weten niet waarom onze lichamen lijken te lycopeen te zetten in cis-isomeren, of als sommige isomeren zijn voordeliger dan andere", zei Schwartz.

De onderzoekers weten niet of tomaten rijk aan cis-lycopeen zou grotere voordelen voor de gezondheid te verstrekken aan mensen, maar de studie resultaten suggereren dat tomaten kunnen worden gebruikt om zowel de inname en absorptie van de gezondheid gunstige verbindingen te verhogen.

De onderzoekers maakten spaghetti saus van twee tomatenrassen - mandarijn tomaten, die hun naam krijgen van hun oranje huid en zijn hoog in cis-lycopeen, en een tomatenras gekozen voor de rijke bèta-caroteen gehalte.

De tomaten werden gekweekt in een Ohio State-gelieerde landbouwkundig onderzoek station in het noordwesten van Ohio. Na de oogst, zowel tomatenrassen werden onmiddellijk verwerkt in blik tomatensap en geconcentreerd. Italiaanse kruiden werd toegevoegd voor de smaak.

De 12 volwassenen die deelnemen aan het onderzoek aten twee spaghetti-test maaltijden - een inbegrepen saus gemaakt van mandarijn tomaten, terwijl de andere featured saus gemaakt van de tomaten hoog in beta-caroteen. De deelnemers werd gevraagd om tomaten-en beta-caroteen-rijk voedsel te vermijden gedurende 13 dagen voor het eten elke test maaltijd.

Onderzoekers trok bloed vlak voor iedere deelnemer gegeten en weer elk uur of twee tot 10 uur na de maaltijd. Zij analyseerden de bloedmonsters voor lycopeen en beta caroteen gehalte.

Lycopeen absorptie uit de mandarijn tomaten was 2,5 keer hoger dan die geabsorbeerd uit de beta-caroteen-rijke tomaten en, zei Schwartz, van typische rode tomatenrassen. Cis-lycopeen niveaus spiked rond vijf uur na het eten van de mandarijn tomatensaus, en op dit punt tijdens de absorptiecapaciteit van de niveaus werden ongeveer 200 keer groter dan die van de trans-lycopeen, die bijna non-existent. Terwijl de cis-lycopeen is veruit de meest voorkomende isomeer in deze tomaten, ze bevatten sporen van de trans-lycopeen.

De deelnemers lichamen ook gemakkelijk geabsorbeerd beta-caroteen uit de beta-caroteen-rijke tomaten.

"Op dit moment, alleen wortels en zoete aardappelen zijn een meer beschikbaar, rijkere bron van beta-caroteen," zei Schwartz. "En dit carotenoïde is een belangrijke bron van vitamine A voor een groot deel van de wereldbevolking. Het tekort is een ernstig gezondheidsprobleem in veel ontwikkelingslanden.

"Onze studie toonde aan dat een tomaat kan ook beta-caroteen in het bloed te verhogen", zei Schwartz. Terwijl deze speciale tomaten werden gekweekt alleen voor dit onderzoek, de onderzoekers hebben pre-commerciële lijnen van beide rassen beschikbaar.

Hij deed het onderzoek met de Ohio State collega's David Francis, een universitair hoofddocent van de tuinbouw en de teelt wetenschap; Steven Clinton, een universitair hoofddocent van de hematologie en oncologie en de menselijke voeding, Nuray Unlu, een voormalig postdoctoraal onderzoeker in de voedingswetenschap en Torsten Bohn, een ex-postdoc in Food Science aan de Ohio State.

Advertisement