Tangerine tomater öka sjukdomsbekämpande antioxidanter i blodet

Djupt röda tomater får sin rika färg från lykopen, en sjukdomsbekämpande antioxidant. En ny studie visar emellertid på att en speciell variant av orangefärgad tomater ger en annan form av lykopen, ett att våra kroppar får lättare användning.

Forskarna fann att äta spagetti täckt av sås från dessa apelsin tomater, kallad Tangerine tomater, orsakade en märkbar skjuts i denna form av lykopen i deltagarnas blod.

"Medan röda tomater innehåller mycket mer lykopen än apelsin tomater, är det mesta i en form som kroppen inte absorberar bra", säger Steven Schwartz, studiens huvudförfattare och en professor i livsmedels-vetenskap och teknik vid Ohio State University .

"Folket i studien faktiskt förbrukas mindre lykopen när de åt sås gjord av den orange tomater, men de absorberas mycket mer lykopen än de skulle ha om det hade kommit från röda tomater", sa han. "Det är det som är så dramatisk om det."

De tomater som används för detta arbete har utvecklats specifikt för studien - just dessa sorter är inte lätt tillgänglig i dagligvaruhandeln. Forskarna föreslår att intresserade konsumenter söker sig till apelsin-och guldfärgade tomater släktklenod som ett alternativ till Tangerine tomater, men försiktighet att de inte har testat hur mycket eller vilken typ av lykopen dessa sorter innehåller.

Lykopen tillhör en familj av antioxidanter som kallas karotenoider, som ger vissa frukter och grönsaker sin distinkta färger. Karotenoider är tänkt att ha en rad positiva hälsoeffekter, som att minska risken att utveckla cancer, hjärt-kärlsjukdomar och makuladegeneration.

"Tomaten är en underbar biosyntetiskt fabrik för karotenoider, och forskare arbetar på sätt att förbättra fruktens antioxidant innehåll och sammansättning," Schwartz fortsatte.

Resultaten visas i ett färskt nummer av Journal of Agricultural and Food Chemistry .

Lykopen är en karotenoid som innehåller en mängd olika föreningar som kallas isomerer. Isomerer har samma kemiska formel, men skiljer sig i kemisk struktur. När det gäller tomater, olika lykopen isomerer spela en roll för att bestämma färgen på frukten.

För flera år sedan upptäckte Schwartz och hans kolleger överflödet av flera av dessa isomerer, kallad cis-lycopenes, i människors blod. Men de flesta av tomater och tomatprodukter vi idag konsumerar är rika på alla trans'-lykopen.

"Vi vet inte varför våra kroppar tycks omvandla lykopen i cis-isomerer, eller om vissa isomerer är mer fördelaktigt än andra," Schwartz sade.

Forskarna vet inte om tomater rik på cis-lykopen skulle ge större positiva hälsoeffekter för människor, men studiens resultat tyder på att tomater kan användas för att öka både intag och absorption av hälso-och välgörande föreningar.

Forskarna gjorde pastasås av två tomat sorter - mandarin tomater, som får sitt namn från sin apelsin hud och är höga i cis-lykopen, och en tomat olika valt för sitt rika betakaroten innehåll.

Tomaterna har vuxit med i Ohio State-anslutna jordbruksforskning stationen i nordvästra Ohio. Efter skörd var båda tomat sorter omedelbart bearbetas till konserverad tomatjuice och koncentrerad. Italienska kryddor har lagts till för smak.

De 12 vuxna som deltar i studien åt två spaghetti testa måltider - ett inkluderade sås gjord av mandarin tomater, medan den andra presenterade sås gjord på tomater hög i betakaroten. Deltagarna ombads att undvika tomat och betakaroten-rika livsmedel i 13 dagar innan du äter varje test måltid.

Forskarna drog blod precis innan varje deltagare åt och igen varje timme eller två upp till 10 timmar efter måltiden. De analyserade blodprov för lykopen och betakaroten innehåll.

Lykopen absorption från tangerine tomaterna var 2,5 gånger högre än absorberas från beta-karoten-rika tomater och Schwartz sade, från typiska röda tomat sorter. Cis-lykopen nivåer spetsade cirka fem timmar efter att ha ätit det tangerine tomatsås, och på denna punkt under absorption nivåerna var cirka 200 gånger högre än trans-lykopen, som var nästan obefintlig. Medan cis-lykopen är den i särklass vanligast förekommande isomeren i dessa tomater, gör de innehålla spårmängder av trans-lykopen.

Deltagarnas organ också lätt absorberas betakaroten från beta-karoten-rika tomater.

"Just nu är det bara morötter och sötpotatis är en mer lättillgänglig, rikare källa till betakaroten," Schwartz sade. "Och det karotenoid är en stor källa till vitamin A för en stor del av världens befolkning. Dess brist är ett allvarligt hälsoproblem i många utvecklingsländer.

"Vår studie visade att en tomat kan också öka betakaroten i blodet," Schwartz sade. Medan dessa speciella tomater odlades bara för denna studie, har forskarna förkommersiella rader av båda sorter.

Han genomfört studien tillsammans med Ohio State kollegor David Francis, en docent i trädgårdsskötsel och växtvetenskap, Steven Clinton, docent i hematologi och onkologi och människoföda; Nuray Unlu, tidigare postdoktor i livsmedelsvetenskap, och Torsten Bohn, en tidigare forskarassistent i livsmedelsvetenskap vid Ohio State.

Advertisement