Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου συμβάλουν στη διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών σε IgA νεφροπάθεια

Για τους νεαρούς ασθενείς με νεφρική νόσο IgA νεφροπάθεια (IgAN), η έγκαιρη θεραπεία με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) μπορεί να μειώσει το μακροπρόθεσμο κίνδυνο της μη αναστρέψιμη βλάβη των νεφρών, δείχνει μια μελέτη του Ιουνίου Εφημερίδα της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας .

"Τα αποτελέσματα αυτά σε νεαρούς ασθενείς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο περιορισμού των μελλοντικών ανάγκη για θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας σε ασθενείς με IgAN", σχολιάζει ο Δρ Rosanna Coppo του Regina Margherita Νοσοκομείου στο Τορίνο της Ιταλίας, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτη.

Στην Ευρωπαϊκή συνεταιριστική μελέτη (που χρηματοδοτείται από τα κοινοτικά), 66 παιδιά και νεαρούς ενήλικες σε πρώιμο στάδιο της IgAN τυχαιοποιήθηκαν σε θεραπεία με αναστολέα του ΜΕΑ μπεναζεπρίλη ή ανενεργό ψευδοφάρμακο. IgA νεφροπάθεια προκαλείται από τις καταθέσεις της πρωτεΐνης IgA αντισωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος στο εσωτερικό της μονάδες φιλτραρίσματος των νεφρών (σπειράματα). Η ανώμαλη καταθέσεις IgA βλάψει το σπειράματα, με αποτέλεσμα να του αίματος και πρωτεΐνη στα ούρα. Η ασθένεια μπορεί να προχωρήσει την πάροδο του χρόνου, τελικά απαιτεί αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση για να αντικαταστήσει χάσει τη λειτουργία των νεφρών.

Έχει ευνοϊκές επιδράσεις έχουν αναφερθεί με χρήση κορτικοστεροειδών, η οποία μπορεί να μειώσει την πρωτεϊνουρία και μείωση της νεφρικής λειτουργίας. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση στεροειδών σε υψηλές δόσεις ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στα παιδιά και νεαρά άτομα. Οι ασθενείς στη μελέτη είχαν όλα τα σχετικά ήπια νόσο, με φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική λειτουργία των νεφρών και μόνο ελαφρώς αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης στα ούρα. «Η δίκη μας επικεντρώθηκε σε ένα υποσύνολο των ασθενών με ένα είδος« καθαρής »IgAN, χωρίς την σύγχυση επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού ή του περιβάλλοντος τοξικά ανοίγματα, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, και χωρίς σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση," λέει ο Δρ Coppo.

Μετά από μια μέση τρία χρόνια θεραπείας, το ποσοστό των μειωμένη νεφρική λειτουργία ήταν μόνο τρία τοις εκατό για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με τον αναστολέα ΜΕΑ, σε σύγκριση με το δεκαπέντε τοις εκατό στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Η συνδυασμένη κίνδυνο μειωμένη νεφρική λειτουργία ή άνοδος της στάθμης της πρωτεΐνης στα ούρα ήταν επίσης χαμηλότερη στην ομάδα-ΜΕΑ: τρία τοις εκατό έναντι 26 τοις εκατό.

Συνολικά, το επίπεδο πρωτεϊνών στα ούρα παρέμεινε σταθερός και κάτω από το επίπεδο που θεωρείται επιβλαβές σε περίπου 40 τοις εκατό των ασθενών που λαμβάνουν μπεναζεπρίλη, σε σύγκριση με εννέα τοις εκατό της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αναστολείς ΜΕΑ είναι χρήσιμα για τους ασθενείς με διάφορες ασθένειες των νεφρών. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει αναστολείς ΜΕΑ επωφελείς IgAN, αλλά αυτές είχαν σημαντικούς περιορισμούς. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές είχαν ασθενείς πρόσληψη δυσκολία στην μελέτη τους, λόγω των μέσων ενημέρωσης που υποδηλώνει ότι οι αναστολείς ΜΕΑ θα μπορούσε να είναι η λύση για κάθε μορφή της νόσου των νεφρών "έστω και αν αυτή ήταν μόνο εν μέρει αλήθεια, και για IgAN δεν υποστηρίχθηκε από αποδεικτικά στοιχεία με βάση μελέτες , "ο Δρ Coppo προσθέτει.

Η διαπίστωση ότι οι αναστολείς ΜΕΑ μειώνουν τον κίνδυνο προοδευτικής νεφρικής νόσου σε νεαρούς ασθενείς με πρώιμου σταδίου IgAN είναι ιδιαίτερα σημαντική, πιστεύουν οι ερευνητές. Ξεκινώντας τη θεραπεία νωρίς, όταν η νόσος εξακολουθεί να είναι ήπια μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ασθενών που αναπτύσσουν τελικά προοδευτική νεφρική νόσο που απαιτεί αιμοκάθαρση. Ο Δρ Coppo καταλήγει: «Είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς με IgAN που εισέρχονται αιμοκάθαρση είναι μεσήλικες, και δεδομένου ότι η ασθένεια διαρκεί δεκαετίες για την πρόοδο, είναι πιθανό ότι η ασθένεια τους ξεκίνησε στην παιδική ηλικία."

Advertisement