Απώλεια γεύσης μετά από αμυγδαλεκτομή ασυνήθιστο

Σε μια μικρή μελέτη σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή ή αφαίρεση των αμυγδαλών, καμία δεν ανέφερε μια συνεχιζόμενη δυσλειτουργία στην αίσθηση της γεύσης σύμφωνα με τη διαδικασία, σύμφωνα με μια έκθεση στο τεύχος Ιουλίου του Archives of Ωτορινολαρυγγολογία Head & Neck Χειρουργικής .

Μαζί με την αίσθηση της όσφρησης και των νευρικών ερεθισμάτων στο στόμα », η αίσθηση της γεύσης συνεισφέρει σημαντικά στην αντίληψη γεύση κατά τη διάρκεια του φαγητού και του ποτού και επομένως παίζει σημαντικό ρόλο στην απόλαυση των τροφίμων και των ποτών," σύμφωνα με πληροφορίες στο συγκεκριμένο άρθρο. Η αίσθηση της γεύσης δείχνει μικρή επιδείνωση κατά τη διάρκεια της γήρανσης, αλλά μπορεί να αποδυναμωθεί από νόσο ή φάρμακα. Η τυχαία βλάβη των νεύρων κατά τη διάρκεια ορισμένων ιατρικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας ακτινοβολίας, μεσαία χειρουργική επέμβαση στο αυτί, την οδοντιατρική ή την στοματική χειρουργική ή αμυγδαλεκτομή, επίσης μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία γεύση.

Christian Α. Μίλερ, MD, του Πανεπιστημίου της Βιέννης, στην Αυστρία, και οι συνεργάτες του ζήτησαν 65 ασθενείς αμυγδαλεκτομή (42 γυναίκες, 23 άνδρες? Μέση ηλικία 28) να αξιολογήσουν τη δική τους αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης πριν από τη χειρουργική επέμβαση σε μια κλίμακα από μηδέν στα 100 , όπου το μηδέν δεν είναι αίσθηση της γεύσης ή της οσμής και 100 είναι μια εξαιρετική αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Λειτουργία μεράκι και ευαισθησία, επίσης, εκτιμήθηκε μία ημέρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση με γευστικές δοκιμές, κατά την οποία οι λωρίδες γεύση για τέσσερις συγκεντρώσεις του γλυκό, ξινό, αλμυρό και πικρό εφαρμόστηκαν και στις δύο πλευρές του μπροστινού και πίσω τους τομείς της γλώσσας. Μεταξύ 64 και 173 ημέρες μετά την επέμβαση, οι ασθενείς καλούνται να αναφέρουν τυχόν αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης ή της οσμής και πάλι ζήτησαν να τους ποσοστό από το μηδέν έως το 100. Γευστική δοκιμή έγινε και πάλι σε 32 ασθενείς.

Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς, οι αξιολογήσεις του την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης μειώθηκε μετά τη χειρουργική επέμβαση ο μέσος όρος ήταν 62,3 πριν από τη χειρουργική επέμβαση και 51,1 μετά την επέμβαση. Ωστόσο, δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στις βαθμολογίες γευστική δοκιμή μετά από χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, κανένας από τους ασθενείς ανέφεραν συνεχιζόμενη δυσλειτουργία στην αίσθηση της γεύσης ή της οσμής στη συνέχεια ανάκριση.

"Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο βαθμολογίες γεύση εξαρτώνται επίσης από παράγοντες της προσοχής», γράφουν οι συγγραφείς. «Έτσι, μπορεί να υποτεθεί ότι οι ασθενείς, οι αξιολογήσεις της λειτουργίας γεύση επηρεάστηκαν από την παρουσία του μετεγχειρητικού πόνου, του στόματος δυσφορία ή επούλωση του τραύματος κατά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά την αμυγδαλεκτομή."

"Ένας αριθμός των εκθέσεων και μερικά συστηματική διερεύνηση των ασθενών που εμφάνισαν διαταραχές της γεύσης μετά από αμυγδαλεκτομή έχουν δημοσιευθεί», καταλήγουν. "Ωστόσο, με βάση την παρούσα αποτελέσματα, απώλεια γεύσης μετά από αμυγδαλεκτομή φαίνεται να είναι μια σπάνια επιπλοκή."

http://archotol.ama-assn.org/

Advertisement