Μικρές θηλώδες καρκίνοι του θυρεοειδούς δεν είναι κλινικά σημαντικές

Οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς μικροθηλωματώδης - μικρούς όγκους ίση ή μικρότερη από 1 εκατοστό και όγκους ακόμη μικρότερο, λιγότερο από 1 χιλιοστό (mm - είναι πιο συχνά και όχι χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος που εθεωρείτο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην 78η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής θυρεοειδούς Association (ΑΤΑ) στη Νέα Υόρκη.

Αυτό είναι σε αντίθεση με την ευρέως αντιληπτή πεποίθηση ότι οι μικρές θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς είναι κλινικά σημαντικές και δεν απαιτούν ενεργό θεραπεία. Θηλώδες είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το μέγεθος του όγκου από μόνη της δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας για το βαθμό της επιθετικότητας του καρκίνου του δέρματος. Μικρές θηλώδες καρκίνωμα μπορεί πράγματι να μεταστάσεις ή εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Δέκα τοις εκατό των ασθενών της μελέτης με μικροθηλωματώδης καρκίνο και έξι τοις εκατό των ατόμων με λιγότερο από 1 χιλιοστό καρκίνοι είχαν όγκους που εξαπλώνονται σε κοντινούς λεμφαδένες στο λαιμό.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι μικρές θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς μπορεί να επανέλθει μετά την αρχική θεραπεία. Στη μελέτη, 12 τοις εκατό των ασθενών με καρκίνο μικροθηλωματώδης που έλαβαν ραδιενεργό ιώδιο θεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση που απαιτείται μια δεύτερη θεραπεία του ραδιενεργού ιωδίου, 11-60 μήνες αργότερα, επειδή ο καρκίνος είχε έρθει πίσω. Για τους ασθενείς με λιγότερο από το 1 ο καρκίνος του θυρεοειδούς mm, 19 τοις εκατό εκείνων που έλαβαν την μετεγχειρητική ραδιενεργό ιώδιο θεραπεία που απαιτείται, επίσης, ένα δεύτερο ραδιενεργό ιώδιο θεραπεία.

Η τυπική θεραπεία για θηλώδες καρκίνο του θυρεοειδούς είναι η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδεκτομή). Εάν ο καρκίνος είναι μεγάλο, ή έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες, ή εάν ο ασθενής είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του να επιστρέψει, τότε ραδιενεργό ιώδιο θεραπεία εκτομή χρησιμοποιείται συχνά για να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς μετά από χειρουργική επέμβαση. Πολύ συχνά, ραδιενεργό ιώδιο θεραπεία δεν είναι δεδομένη για τις μικρές μορφές καρκίνου, εκτός εάν υπάρχουν κάποιες κλινικές ενδείξεις ή υπόνοιες για πιο επιθετική νόσο, παρά το μικρό μέγεθός της.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών στη μελέτη τους είχαν μικροθηλωματώδης και λιγότερο από 1 καρκίνων του θυρεοειδούς mm, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μικρές θηλώδους καρκίνου είναι αρκετά συχνές. Σχεδόν οι μισοί (45 τοις εκατό) των θηλώδες ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς στη μελέτη είχαν μικροθηλωματώδης καρκίνο, ενώ πάνω από ένα τέταρτο (26 τοις εκατό) από αυτούς τους ασθενείς είχαν λιγότερο από το 1 ο καρκίνος mm.

"Ελπίζω ότι η μελέτη μας θα ενισχύσει την κατανόηση των μικρών θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς, η οποία φαίνεται να αυξάνονται σε αριθμό, αλλά η φυσική πορεία ή τη βέλτιστη θεραπεία δεν είναι γνωστή», δήλωσε ο Haruko Akatsu Kuffner, MD, συγγραφέας της μελέτης και Επίκουρου Καθηγητή της ιατρικής, Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στο Pittsburgh, PA

«Θα θέλαμε να διαθέτει τα κατάλληλα επιθετικά στην αντιμετώπιση των μικρών επιθετικών καρκίνων. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να μην είναι επιθετικοί κατά τη διαχείριση της πλειονότητα αυτών των ασθενών με κλινικά ασήμαντες μικρούς καρκίνους. Η καλύτερη κατανόηση της ασθένειας αυτής θα μας βοηθήσει στην καλύτερη διαστρωμάτωση κινδύνου αυτών των ασθενών », πρόσθεσε ο Δρ Kuffner.

Αυτή η μεγάλη, αναδρομική μελέτη συμμετείχαν εξέταση των φακέλων 1992 - 2004 από 888 θηλώδες ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς με πρωτότυπες εγγραφές παθολογία, συμπεριλαμβανομένων του μεγέθους του καρκίνου μέσω της χρήσης του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ Database θυρεοειδούς καρκίνο.

Advertisement