Fysisk aktivitet och förbättrad kondition för att förbättra kognitiv funktion hos äldre personer utan känd kognitiv svikt

Aerob träning kan ge äldre vuxna en uppsving i intellektuella resurser, enligt en färsk genomgång av studier från Nederländerna.

"Aerobic fysiska övningar som förbättrar kondition dessutom öka kognitiv processorhastighet, motorik och visuella och auditiva uppmärksamhet hos friska äldre människor", säger leda översyn författare Maaike Angevaren.

Runt 50 års ålder, även friska äldre vuxna börjar uppleva mild nedgång i kognition som tillfälliga minnesluckor och nedsatt förmåga att uppmärksamma. Övertygande bevis visar att regelbunden motion bidrar till ett hälsosamt åldrande, men kunde de typer av träning en person påverkar hans eller hennes kognitiva kondition?

Angevaren och hennes kollegor vid University of Applied Sciences, i Utrecht, utvärderas 11 randomiserade kontrollerade studier, som omfattade cirka 670 vuxna i åldern 55 och äldre, där man undersökt effekterna av aerob träning på områden av kognition inbegripet kognitiva processorhastighet, minne och uppmärksamhet.

Nio studier ägde rum i USA, en inträffade i Frankrike och en annan i Sverige.

Aerob träning innebär kontinuerlig, rytmisk aktivitet som stärker hjärta och lungor och förbättrar respiratorisk uthållighet. I de studier som ingår i denna översyn utövas deltagarna aerobt mellan två och sju dagar i veckan under flera veckor - tre månader i genomsnitt - och genomgick fitness och kognitiva funktionstester.

Översynen visas i det senaste numret av The Cochrane Library , en publikation av The Cochrane Collaboration, en internationell organisation som utvärderar medicinsk forskning. Systematiska översikter dra evidensbaserade slutsatser om medicinsk praxis med beaktande av både innehåll och kvalitet av befintliga medicinska försök på ett ämne.

Inte överraskande fann åtta av de inkluderade 11 studier att deltagande i aerob träning program ökade deltagarnas VO2-max, en indikator på respiratorisk uthållighet, med 14 procent.

Förbättringar i hjärt fitness sammanföll med förbättringar i kognitiv funktion - särskilt motorik, kognitiv snabbhet och auditiv och visuell uppmärksamhet - när deltagarna jämfördes med en grupp av icke utöva vuxna eller vuxna i en yoga-eller styrka-baserat program.

Så hur svettning till oldies påverkar hjärnans funktion?

"Förbättringar i kognition som ett resultat av förbättringar i kondition håller förklaras av förbättringar i cerebralt blodflöde, vilket leder till ökad hjärnans ämnesomsättning vilket i sin tur stimulerar produktionen av signalsubstanser och bildandet av nya synapser," Angevaren stöd.

"Samtidigt kan förbättrad kondition leder till en nedgång i hjärt-kärlsjukdom [som] visat sig negativt påverka kognition", sade hon.

Trots den positiva mentala hälsan som tycks vara förknippade med aerob aktivitet, kunde forskarna inte bekräfta att aerob aktivitet specifikt är nödvändigt för kognitiv förbättring, sade Angevaren.

Till exempel när forskare lämnade icke-utövare ur ekvationen och granskade provresultat av vuxna som gjorde någon typ av motion - inklusive aerob aktivitet, styrketräning eller program flexibilitet - de fann inga signifikanta skillnader för nio av de 11 uppmätta kognitiva funktioner.

"Det måste fastställas om samma effekt kan uppnås med någon typ av fysisk träning", inbegripet motion anfall av större intensitet eller längre varaktighet, sade Angevaren.

Baserat på de enskilda studierna och deras övergripande analys har författarna gjort ett klart fall drog slutsatsen att fysisk aktivitet gynnar kognitiv funktion hos äldre vuxna, säger Sarah Laditka, docent i Arnold School of Public Health vid University of South Carolina. Hon var inte anslutna till översynen.

"Samtidigt pekade de ut ett antal överväganden som läsare behöver hålla i minnet", Laditka sagt. Till exempel i många av studierna var urvalsstorleken liten, och den kognitiva tester som används för att bedöma deltagarna varierat kraftigt från studie till studie.

Dessutom, "det är tydligt att de mer långsiktiga effekterna av aerob fysisk aktivitet på kognition inte är kända och som måste studeras," Laditka sagt.

Även om relativt få randomiserade kontrollerade studier finns som undersöker den kognitiva påverkar av aerob aktivitet på kognition, "det finns ett ökande antal epidemiologiska studier som visar mycket positiva effekterna av regelbunden fysisk aktivitet på kognitiv hälsa", Laditka sagt.

"Det takeaway meddelande till mig som åldringsforskare är att allt det finns ett samband mellan fysisk aktivitet - bemärkelse - och kognitiv hälsa. Det skulle tala för att uppmuntra äldre människor och människor i alla åldrar att delta i regelbunden fysisk aktivitet ", Laditka sagt.


Hälsobeteende News Service: Lisa Esposito till (202) 387-2829 eller [email protected]

Angevaren M, et al. Fysisk aktivitet och förbättrad kondition för att förbättra kognitiv funktion hos äldre personer utan känd kognitiv svikt (Review). Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 2.

Cochrane Collaboration är en internationell ideell, obunden organisation som producerar och sprider systematiska översikter av interventioner sjukvård och främjar sökandet efter bevis i form av kliniska prövningar och andra studier av interventioner. Besök http://www.cochrane.org för mer information.

Advertisement