Enteral sondmatning för äldre patienter med avancerad demens

Familjemedlemmar brottas med beslutet att tillåta en sond för en släkting med avancerad demens kommer att finna lite tröst från en ny granskning av bevis.

Dålig födointag är vanligt hos personer med demens av olika anledningar. I avancerade demens kan vårdgivare ingripa genom att mata patienter artificiellt, vanligtvis genom att sätta in en sond genom magen. Detta beslut är känslomässiga, kontroversiellt och påverkas av komplexa etiska frågor.

Men matningssonden faktiskt hjälpa människor med degenerativa demens? I en ny Cochrane-översikt från London, sökte läkare för bevis för att denna intervention var fördelaktigt.

"Vi fann att det inte finns några forskningsresultat som visar att sondmatning förlänger överlevnad eller förbättrar livskvaliteten för människor med avancerad demens", säger huvudförfattaren Elizabeth Sampson, MD "Faktum är att vissa studier tyder på att sondmatning kan ha en effekt motsatt önskat och faktiskt öka dödlighet, sjuklighet och minskar livskvaliteten. "

Översynen visas i det senaste numret av The Cochrane Library, en publikation av The Cochrane Collaboration, en internationell organisation som utvärderar forskning inom alla aspekter av vården. Systematiska översikter dra evidensbaserade slutsatser om medicinsk praxis med beaktande av både innehåll och kvalitet av befintliga studier på ett ämne.

Vid första anblicken verkar det bakvända att individer inte kan dra nytta av sondmatning, men sättet att kroppen använder maten är komplex, säger Sampson. Med vissa former av demens, kan kroppen inte kan metabolisera maten ordentligt.

Speciellt oroande för familjer är smärtan vanligtvis förknippas med förlängd hunger och törst.

"I en studie med patienter obotligt sjuka med avancerad cancer och inte kan äta, men några erfarna smärtsamma känslor av hunger och törst," Sampson sagt. "Om de gjorde det, var smärtan lindras genom enkla åtgärder, som smärtlindring eller små klunkar vatten barmhärtig omvårdnad och sjukvård. - Liknande det som ligger bakom filosofi hospice rörelsen - kan lindra en hel del lidande och bör vara tillgängliga för personer med demens också. "

Sampson och kollegor är på Marie Curie palliativ vård Research Unit, Royal Free och University College Medical School.

Denna forskning omfattade en genomgång av 452 studier i sju databaser hälsovård, fem från USA. Totalt omfattade studierna 1821 personer, 409 av dessa fick någon form av sondmatning och 1467 som inte gjorde det. Forskarna fann inga randomiserade kontrollerade studier anses guldmyntfoten av studier.

"Bara för att vi funnit tillräckligt med bevis för nytta innebär inte att för vissa individer med avancerad demens, är sondmatning fel beslut", Sampson sagt. "Varje fall måste prövas individuellt. Vi hoppas att familjen kommer att må bättre informerade om fördelar och nackdelar med sondmatning hos personer med avancerad demens på grund av detta papper."

Artificiellt utfodring personer med demens är ett relativt nytt fenomen som utvecklats efter utvecklingen av perkutan endoskopisk gastrostomi röret, eller utfodring PEG, i början av 1980, säger Stephen Post, Ph.D., professor i preventiv medicin vid Stony Brook University. Deras avsikt var att ge näring åt svårt sjuka barn tills de blev bra, men 1985 blev PEG används flitigt som en kostnadsbesparande åtgärd i vårdhem, som saknade tillräckligt med personal för att göra assisterad muntliga matning.

"Som Dr Sampson hittas, finns det inga belägg för att inmatningsrör fördelarna patienter med avancerad demens," Post sagt. "Sannerligen, som hon detaljer i detta papper, det finns alla möjliga skäl för att inte använda utfodring peggar. De allvarligaste orsaken kanske är fysiskt tvång, vilket är fruktansvärt. En studie visar i själva verket att 71 procent av personer med avancerade demens, som får matningssonden, är fysiskt återhållsamma. "

Det är viktigt att inse, tillägger han, att mag-tarmkanalen hos patienter nära döden ofta stängs av och en sond kan orsaka stort lidande.

Valet är inte heller en matning PEG eller ingenting, säger Post, som också är ordförande för institutet för forskning om obegränsade kärlek, och författare till en bok om moraliska frågor i Alzheimers sjukdom. Han sade att det finns ett tredje alternativ som folk har använt sedan tidernas begynnelse: biträdd utfodring.

Advertisement