Alkohol, cirros och dödlighet

Där det finns liv finns det hopp och det är aldrig för sent att sluta dricka, inte ens med de mest allvarliga fall av alkoholrelaterade leversjukdomar, visar ny forskning från University of Southampton.

Dock är nackdelen att en fjärdedel av personer med alkoholrelaterade skrumplever dör innan de får chansen att sluta dricka. Alkoholrelaterade cirros utvecklar tyst men oftast uppvisar en episod av inre blödningar eller gulsot - vilket ofta är dödlig.

I studien, ledd av Dr Nick Sheron, lektor vid universitetet i Southampton och konsult hepatolog vid Southampton General Hospital, fann att avhållsamhet från alkohol är den viktigaste faktorn i långsiktiga prognos, även med relativt allvarliga alkoholrelaterade skrumplever på levern biopsi.

I studien "Alkohol, cirros och dödlighet" visas i månadens Addiction journal. Dess syfte var att fastställa effekten av patologiska allvarlighetsgrad skrumplever på överlevnad hos patienter med alkoholrelaterade cirros.

Lever biopsier från 100 patienter fick för Laennec poäng svårighetsgrad skrumplever mellan den 1 januari 1995 och den 31 december 2000, och medicinska anteckningar granskades för att bestämma olika kliniska faktorer inklusive dricka status.

Använda up-to-date dödlighet data från National Health Service Strategisk Tracing Service, Dr Sheron fann att oavsett om någon var fortfarande dricker var den viktigaste faktorn för långsiktig överlevnad i alkoholrelaterade levercirros.

Han fann att graden av skrumplever finns på en leverbiopsi var mindre av en faktor för överlevnad. Avhållsamhet från alkohol en månad efter diagnos för cirros var en viktigare faktor för överlevnad, med en sju-års överlevnad på 72 procent för patienter som hade gett upp att dricka, mot 44 procent för patienter som fortsatte att dricka.

Dr Sheron kommenterar: "Dessa resultat visar den kritiska betydelsen av att stoppa alkoholintag i alkoholrelaterade skrumplever, men tyvärr de tjänster som behövs för att hjälpa dessa patienter stannar alkoholfri helt enkelt inte existerar i många delar av Storbritannien.

"Denna studie bekräftar tydligt sunt förnuft kunskap bland hepatologists att den enskilt viktigaste faktorn för långsiktig prognos i alkohol-inducerad cirros är för patienten att sluta dricka.

"På den enklaste nivån, består av framgångsrik förvaltning av alkohol-inducerad leversjukdom två komponenter, dels för att hålla patienten vid liv tillräckligt länge för dem att sluta dricka, dels för att maximera sina chanser till fortsatt avhållsamhet En tredje och avgörande mål på ett. folkhälsan nivå är att förhindra människor att utveckla alkoholrelaterade cirros i första hand. Om vi ​​ska minska levern dödligheten verkar det viktigt att uppmuntra och stödja patienterna att sluta dricka och att ta itu med folkhälsoaspekter av alkoholrelaterade leversjukdomar . "

Advertisement