Παρακινητική συνέντευξη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα

Η αντιμετώπιση του καπνίσματος χωρίς να κρίνει το χρήστη εμφανίζεται για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν, ειδικά εάν ένα γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας χρησιμοποιεί μια μορφή συμβουλευτικής υποστήριξης που ονομάζεται "παρακινητική συνέντευξη," σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση μελετών.

Η αναθεώρηση περιλάμβανε δεδομένα από 14 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1997 και 2008, με συμμετοχή πάνω από 10.000 καπνιστές.

"Ενώ η παρακινητική συνέντευξη έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα και συνιστάται σε πολλά διεθνή αντικαπνιστική κατευθυντήριες γραμμές, δεν είχε ακόμη τεκμηριώθηκε με αποδεικτικά στοιχεία", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Douglas Lai, ένας ειδικός ιατρικής οικογένειας στο Χονγκ Κονγκ. "Αυτή είναι η πρώτη αυστηρή κριτική από τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία και το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό."

Η αναθεώρηση εμφανίζεται στο τελευταίο τεύχος του The Cochrane Library, μια δημοσίευση της Cochrane Collaboration, ένας διεθνής οργανισμός που αξιολογεί ιατρικές έρευνες. Συστηματικές ανασκοπήσεις κλήρωση τεκμηριωμένων συμπερασμάτων σχετικά με την ιατρική πρακτική, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το περιεχόμενο και την ποιότητα των υφιστάμενων ιατρικών εξετάσεων σε ένα θέμα.

Σε παρακινητική συνέντευξη, ο καπνιστής λαμβάνει μη συγκρουσιακή συμβουλευτική προορίζεται για να τον βοηθήσουν να εξερευνήσετε τις συγκρούσεις σχετικά με την αλλαγή της συμπεριφοράς, θα εντοπίσει κενά ανάμεσα στο κάπνισμα και άλλους στόχους ζωής και να υποστηρίξει την επιλογή να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ο στόχος είναι να αποκαλύψει και να επιλύσει αμφιθυμία για την εγκατάλειψη. Για παράδειγμα, πολλοί καπνιστές δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να συζητήσουν, σε μια μη επικριτική ρύθμιση, τα συναισθήματά τους για την εγκατάλειψη, όπως, «Αν σταματήσω να πηγαίνω στην αύξηση του βάρους και θα μισώ τον εαυτό μου αν συμβεί αυτό."

Σύμφωνα με τον Stephen Rollnick, Ph.D., και William R. Miller, Ph.D., ο οποίος ανέπτυξε τη στρατηγική της, το έργο του συμβούλου είναι να αποσπάσει τέτοια αμφιθυμία, επιτρέπουν την πλήρη έκφραση όλων των πλευρών της εσωτερικής διαμάχης, Δεν κρίνουμε και να βοηθήσει το άτομο βρεθεί ένα ψήφισμα που περιλαμβάνει μια επιλογή για την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Η μέθοδος που αρχικά ήρθε περίπου για τη θεραπεία της κατάχρησης αλκοόλ και έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και η παχυσαρκία, καθώς και στο άσθμα και τον διαβήτη συμμόρφωση στη θεραπεία.

Εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας συμπεριφορά των παρεμβάσεων, οι οποίες κυμαίνονται από ένα σύντομο 20 λεπτά με επίσκεψη γραφείου για επεξεργασία multi-session. Οι μελέτες στη νέα αναθεώρηση περιλάμβανε μια ποικιλία παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται σε διάφορους χώρους, αλλά όλοι επικαλούνται την ίδια κινητήρια αρχές συνέντευξη.

Οι μελέτες συνέκριναν τα αποτελέσματα για όσους έλαβαν παρακινητική συνέντευξη και αυτών που έλαβαν «συνήθη φροντίδα» των σύντομες συμβουλές και ενημερωτικά φυλλάδια για την διακοπή του καπνίσματος.

Όλες οι μελέτες που καταγράφονται μετά την παρέμβαση δεδομένα αποχή κάπνισμα για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι κριτικοί βρήκαν μια μέτρια 23 τοις εκατό αύξηση στη διακοπή του καπνίσματος μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε παρακινητική συνέντευξη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο τη συνήθη φροντίδα.

Ωστόσο, η εγκατάλειψη ποσοστά ήταν περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερη στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε συνέντευξη με το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σε σύγκριση με εκείνους που το έκανε με ένα άλλο είδος των εργαζομένων υγειονομικής περίθαλψης.

"Το γεγονός ότι γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ποσοστά διακοπής όταν χρησιμοποιούν το παρακινητική συνέντευξη - σε σύγκριση με άλλες υποομάδες, όπως κλινικούς γιατρούς νοσοκομείου, οι νοσοκόμες και οι σύμβουλοι - δείχνουν σαφώς ότι αυτές οι γιατροί μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο για το κάπνισμα», δήλωσε η Ρεμπέκα Schane, MD, ένας παθολόγος και πνευμονολόγο στο UCSF Κέντρο για τον Έλεγχο του Καπνού Έρευνας και Εκπαίδευσης.

"Όπως έχουν τα πράγματα," Schane είπε, «οι καπνιστές συχνά δηλώνουν ότι υποστηρίζουν ένα γιατρό μπορεί να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν έναν ασθενή να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι γιατροί πρέπει να κάνουμε το χρόνο για την αντιμετώπιση του καπνίσματος στην κλινική πράξη. Όταν το κάνουν, είναι σαφές ότι αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό, καθώς βλέπουμε ότι οι ασθενείς είναι σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να σταματήσετε το κάπνισμα, όταν πρωτοβάθμιας παροχής περίθαλψης τους εμπλέκεται ».

Παρέμβαση που γίνονται σε μία συνεδρίαση φάνηκε να είναι εξίσου αποτελεσματική με πολλαπλές παρεμβάσεις συνεδρία. Παρακινητική συνέντευξη που διαρκούν λιγότερο από 20 λεπτά δεν ήταν αποτελεσματική.

Παρακολούθηση τηλεφωνικών κλήσεων δεν φάνηκε να είναι χρήσιμη. Η ανάλυση έδειξε ότι το χαμηλότερο ποσοστό της διακοπής του καπνίσματος συσχετίστηκε με μεγαλύτερο αριθμό των κλήσεων.

Schane είπε ότι είναι έκπληξη το γεγονός ότι η αναθεώρηση δεν βρήκε κανένα πρόσθετο όφελος για την παρακολούθηση τηλεφωνική επικοινωνία: "Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με πολλές άλλες μελέτες που δείχνουν ότι όσο περισσότερη επαφή με ένα άτομο έχει με έναν φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης, το πιο πιθανό είναι να σταματήσουν το κάπνισμα. "

Advertisement