Ανωμαλία στο χρωμόσωμα 17 βοηθά απάντηση ανίχνευση όγκων καρκίνου του μαστού να ανθρακυκλίνες

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο για την ανίχνευση οποίο ασθενείς με καρκίνο του μαστού πρόκειται να ανταποκριθεί καλύτερα στη χημειοθεραπεία που περιλαμβάνει ανθρακυκλίνες αντιβιοτικά. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια ανωμαλία στο χρωμόσωμα 17, που ονομάζεται CEP17, δεν είναι μόνο σχετίζεται με χειρότερη έκβαση για τους ασθενείς, αλλά και ότι η παρουσία της είναι μια άκρως σημαντική ένδειξη ότι ο όγκος θα ανταποκριθεί σε ανθρακυκλίνες. Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού (EBCC7) Πέμπτη 25 Μαρτίου.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα νέο τρόπο για την ανίχνευση οποίο ασθενείς με καρκίνο του μαστού πρόκειται να ανταποκριθεί καλύτερα στη χημειοθεραπεία που περιλαμβάνει ανθρακυκλίνες αντιβιοτικά.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο έβδομο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού (EBCC7) στη Βαρκελώνη, σήμερα (Πέμπτη), είναι σημαντικό, διότι, μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν αντικρουόμενες ενδείξεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να προβλέψουμε απάντηση σε ανθρακυκλίνες και δεν ήταν σαφές εάν κάποιο από τα γνωστά βιολογικών δεικτών, όπως είναι τα γονίδια HER2 και TOP2A, ήταν ακριβείς δείκτες της απάντηση σε αυτά τα φάρμακα.

Με τη διεξαγωγή μια μετα-ανάλυση από τις τέσσερις μεγάλες μελέτες του καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3.000 ασθενείς, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι κάποια ανωμαλία στο χρωμόσωμα 17, που ονομάζεται CEP17, συνδέεται με μια χειρότερη έκβαση για τους ασθενείς, αλλά και ότι η παρουσία της είναι μια άκρως σημαντική ένδειξη ότι ο όγκος θα ανταποκριθεί σε ανθρακυκλίνες.

Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον όγκο και την αντιμετώπισή της, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν οι ασθενείς με CEP17 υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ανθρακυκλίνες, ήταν περίπου τα δύο τρίτα περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να επιβιώσουν χωρίς υποτροπή του καρκίνου από εκείνους που δεν έλαβαν ανθρακυκλίνες (επιβίωση χωρίς υποτροπή ήταν 67% και συνολική επιβίωση ήταν 63%).

John Bartlett, Καθηγητής της Μοριακής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Edinburgh, Ηνωμένο Βασίλειο), δήλωσε: «Στόχος μας ήταν να εντοπίσουν τους ασθενείς για τους οποίους παρέχεται ανθρακυκλίνες όφελος όσον αφορά τον έλεγχο των ασθενειών και την αύξηση της επιβίωσης, και να επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η μελλοντική θεραπεία απευθύνονται σε αυτή την ομάδα. εύρημά μας ότι οι ασθενείς των οποίων οι όγκοι έχουν την CEP17 ανωμαλία είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν στις ανθρακυκλίνες είναι εντελώς νέα. επιφύλαξη της επιβεβαίωσης, αυτό δείχνει ότι μόνο οι ασθενείς με όγκους CEP17 θα πρέπει να λαμβάνουν ανθρακυκλίνες, επιτρέποντας έτσι τους άλλους ασθενείς που δεν έχουν την CEP17 ανωμαλία για να αποφύγει μια τοξική θεραπεία που δεν θα είναι αποτελεσματική. "

CEP17 είναι στο ίδιο χρωμόσωμα και δύο άλλα γονίδια που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στον καρκίνο του μαστού, HER2 και TOP2A, αλλά οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κάποια σημαντική ενώσεις μεταξύ τους και την ανταπόκριση σε θεραπεία με ανθρακυκλίνη.

Η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για τους κλινικούς ιατρούς να δώσει ανθρακυκλίνες θεραπεία για τους ασθενείς που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό, αλλά και για βιοχημικοί στην έρευνα των μηχανισμών που εμπλέκονται στην CEP17 και για το σχεδιασμό νέων φαρμάκων για να στόχος αυτών των οδών.

Ο καθηγητής Bartlett, δήλωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε τι CEP17 μας λέει για τη συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων του μαστού Λειτουργεί ως βιοδείκτης για την πρόβλεψη της ανταπόκρισης σε ανθρακυκλίνες, αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί λειτουργεί λοιπόν το επόμενο βήμα μας είναι να ανακαλύψουμε.. αυτό και να προσπαθήσουν να κάνουν τους καρκίνους που δεν έχουν το δείκτη συμπεριφέρονται σαν αυτά που κάνουμε, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανθρακυκλίνες. "

CEP17 ανιχνεύεται από μια κοινή και απλή δοκιμή (φθορισμού in situ υβριδισμού ή FISH), η οποία πραγματοποιείται συνήθως σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού? Χρησιμοποιείται για τη δοκιμή για το γονίδιο HER2 για να δουν αν οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από το Herceptin ναρκωτικών. Ο καθηγητής Bartlett, δήλωσε ότι η εκτίμηση για CEP17 θα μπορούσε εύκολα να πραγματοποιηθεί με την ίδια ανάλυση FISH όπως και για το HER2.

Κατέληξε: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, με σταθερά αποτελέσματα σε πολλαπλές δοκιμές, και παρέχει μια ενωτική υπόθεση για τα προηγούμενα αντικρουόμενα στοιχεία."

Πηγή Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Advertisement