Αρθρίτιδα φάρμακα εμποδίζουν επίσης μετεγχειρητική μείωση γνωστικών: Μελέτη

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη γνωστικά προβλήματα μετά την επέμβαση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, για πρώτη φορά ότι ένα συγκεκριμένο φλεγμονώδη αντίδραση στον εγκέφαλο μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί ασθενείς με απώλεια μνήμης εμπειρία ή άλλες μορφές γνωστική δυσλειτουργία μετά από χειρουργική επέμβαση ή σοβαρής ασθένειας.

Τα ευρήματα, από την έρευνα σε μοντέλα ποντικιών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλινικές δοκιμές με ανθρώπους μέσα σε ένα έτος, λένε οι συγγραφείς. Η εργασία τους δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Για χρόνια, οι αναισθησιολόγοι και οι νευρολόγοι προσπάθησαν σκληρά για να εξηγήσει γιατί μερικοί ασθενείς, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, σύγχυση εμπειρία, μαθησιακές διαταραχές και απώλεια μνήμης μετά την επέμβαση - μια κλινικούς κατάσταση κλήση μετεγχειρητική γνωστική εξασθένηση. Ενώ συνήθως μικρής διάρκειας, αυτό το παραλήρημα συμβαίνει ευρέως σε μονάδες εντατικής θεραπείας, επηρεάζοντας μεταξύ 28 και 92 τοις εκατό των ασθενών που νοσηλεύονται, ανάλογα με την ηλικία τους, η κατάσταση της υγείας και το είδος της χειρουργικής επέμβασης. Επίσης, έχει συνδεθεί με τις φτωχότερες χειρουργικών αποτελεσμάτων, καθώς και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, ανικανότητα να αντιμετωπίσει και την πιθανή μόνιμη άνοια.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν έχουν σαφώς καταλάβει τι προκαλεί τη διαταραχή ή πώς να την αντιμετωπίσουμε. Η νέα έρευνα δείχνει ότι προκαλείται από κύτταρο σε κύτταρο μόρια σηματοδότησης που ονομάζονται κυτοκίνες που απελευθερώνονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη ότι στόχος της δραστηριότητας των κυτοκινών, ώστε είναι πιθανό ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικό ενάντια γνωστική εξασθένηση.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης είναι Mervyn Maze, MB CHB, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αναισθησιολογίας και περιεγχειρητική φροντίδα στο UCSF και Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου στο Imperial College του Λονδίνου.

"Θεραπείες αντισωμάτων που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως κατά κυτοκίνες για την πρόληψη ή τη θεραπεία της φλεγμονής, έτσι ξέρουμε ότι αυτά είναι αποτελεσματική στον άνθρωπο», δήλωσε ο καθηγητής Maze, ο οποίος άρχισε την έρευνα στο Imperial πριν μετακομίσει στην UCSF. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μια μέρα θα μπορούσε επίσης να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτές τις θεραπείες ως ενιαία, προ-χειρουργικών δόση για την πρόληψη εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών σε ευαίσθητους ασθενείς."

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη μετεγχειρητική γνωστική εξασθένηση με την αύξηση των επιπέδων στο αίμα μιας κυτοκίνης που καλείται ιντερλευκίνη-1 βήτα (IL-1β), η οποία εμπλέκεται στην φλεγμονή. Για τη μελέτη αυτή, Maze και οι συνεργάτες του μελέτησαν μια άλλη κυτοκίνη που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF-α), το οποίο είναι γνωστό για τη ρύθμιση φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος πριν από την ιντερλευκίνη-1 που παράγεται είναι.

Η συνεργασία με τον καθηγητή Sir Marc Feldmann - πρωτοπόρος στην έρευνα κυτταροκινών σε φλεγμονώδεις παθήσεις και επικεφαλής του Kennedy Institute of Ρευματολογίας στο Imperial College του Λονδίνου - η ομάδα έδωσε μία μόνο δόση των αντι-TNF αντίσωμα σε ποντίκια πριν δίνοντάς τους τη χειρουργική επέμβαση. Διαπίστωσαν ότι η θεραπεία μείωσε τα επίπεδα στο αίμα της IL-1β, περιορισμένη φλεγμονή στον εγκέφαλο και εμπόδισε τα ποντίκια από τη συμπεριφορά που δείχνει σημάδια γνωστικής εξασθένησης.

Η έρευνα δείχνει ότι ο TNF πράξεις «ανάντη» της IL-1 και πυροδοτεί μια σειρά ανοσολογική απόκριση κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης που προκαλεί την παραγωγή της IL-1 στον εγκέφαλο, Maze καθηγητής είπε. Αυτό με τη σειρά τους συμβάλλουν στην εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών μετά από χειρουργική επέμβαση ή σοβαρής ασθένειας.

"Πρόκειται για μια σημαντική παρατήρηση, που δείχνει ότι οι κυτοκίνες πιθανούς θεραπευτικούς στόχους σε ένα ευρύτερο φάσμα των ασθενειών, όχι μόνο αυτοάνοση νόσος και ο καρκίνος για τον οποίο είναι γνωστό στόχους», ο καθηγητής Feldmann είπε. "Επίσης, η αποτελεσματική θεραπευτική ήδη είναι διαθέσιμα, με ένα γνωστό προφίλ ασφάλειας και μικρό κόστος αν χρησιμοποιηθεί βραχυπρόθεσμα."

ΠΗΓΗ Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Advertisement