Μελέτη βρίσκει canola τύπου κραμβέλαιο, μειώνει το επίπεδο του ινωδογόνου

Σύμφωνα με την έρευνα σχετικά με τα λιπαρά οξέα που πραγματοποιούνται στα Πανεπιστήμια του Ελσίνκι και του Τάμπερε, η κατανάλωση του κραμβέλαιου canola τύπου μειώνει τα επίπεδα του ινωδογόνου επιβλαβείς για την υγεία στο σώμα. Η αύξηση του επιπέδου του ινωδογόνου, που προκαλείται από μια ανισορροπία σε απαραίτητα λιπαρά στη διατροφή ενός ατόμου, μειώνεται όταν είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα αντικαθίστανται με κραμβέλαιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό λευκοτριένια προσταγλανδίνες, και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Μια σύνθετη κατάσταση ισορροπίας, η αιμοστατική ισορροπία, επικρατεί στην κυκλοφορία του αίματος. Ένας παίκτης σε αυτήν την εξισορρόπηση είναι ινωδογόνου, το πιο σημαντικό παράγοντα πήξης του αίματος. Το υψηλό επίπεδο του ινωδογόνου προωθεί τη δημιουργία της θρόμβωσης και διατηρεί φλεγμονή μέσα στο σώμα. Η αύξηση του επιπέδου ινωδογόνου συνδέεται στενά με, για παράδειγμα, καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

Η νέα έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι η αύξηση του επιπέδου ινωδογόνου του αίματος είναι σε μεγάλο βαθμό προκαλείται από την έλλειψη των ωμέγα-3-α-λινολενικό οξύ στη διατροφή. Όταν υπάρχει πολύ λίγο από αυτό το ευεργετικό λιπαρό οξύ που βρίσκεται στη διατροφή ενός ατόμου, μια ανισορροπία μεταξύ των λιπαρών οξέων στο σώμα δημιουργείται. Όταν το ωμέγα-3-α-λινολενικό οξύ επίπεδο είναι πολύ χαμηλό, το σώμα αρχίζει να παράγει περισσότερο επιβλαβείς ωμέγα-6-αραχιδονικό οξύ από τα ωμέγα-6-λινολεϊκό οξύ, δημιουργώντας ορμόνη-όπως ενώσεις που προκαλούν θρόμβωση και φλεγμονή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το λίπος σύνθεση του κραμβελαίου είναι άριστη σε σχέση με τα λιπαρά οξέα απαραίτητη για το σώμα και, κατά συνέπεια, είναι κατάλληλη για να μειωθούν τα επίπεδα ινωδογόνου στο αίμα.

Τα επίπεδα του ινωδογόνου και της χοληστερόλης μειώνεται

Και στις 42 ερευνητικά αντικείμενα, πολλοί από τους οποίους με τα υψηλά επίπεδα του ινωδογόνου και της χοληστερόλης, συμμετείχε στην έρευνα. Τα θέματα μελέτη αντικατασταθεί το ένα τέταρτο του λίπους τρόφιμα (μαργαρίνη, τυρί, βούτυρο) που χρησιμοποιούνται για την κραμβέλαιο. Το χρησιμοποιημένο λάδι canola ήταν ποιότητας γογγύλι άνοιξη κραμβέλαιο. Πήραν περίπου μια κουταλιά της σούπας λάδι την ημέρα, για παράδειγμα, αναμιγνύεται με μια σαλάτα. Η δόση κραμβέλαιο διπλασίασε την πρόσληψη των ωμέγα-3-α-λινολενικό οξύ κατά τη διάρκεια της περιόδου πείραμα των έξι εβδομάδων. Λόγω του καθεστώτος, όλα υψηλότερα από το μέσο όρο των επιπέδων ινωδογόνου μειώθηκε κατά περίπου 30 τοις εκατό.

Η έρευνα δείχνει ότι ο έλεγχος του ινωδογόνου και της χοληστερόλης με την αλλαγή του λίπους που καταναλώνεται είναι μια αφετηρία για την πρόληψη των ασθενειών, καθώς και από την προοπτική της επιτυχούς ατομική ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με Into Λάακσο, Ph.D. από την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, οι επιβλαβείς επιπτώσεις των λιπών, για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν εύκολα να διορθωθεί με την αλλαγή ένα τέταρτο των λιπών στο κραμβέλαιο. Λάακσο συνιστά, επίσης, ότι, εκτός από τη χοληστερόλη, τα κέντρα περίθαλψης θα πρέπει να μετρούν τα επίπεδα του ινωδογόνου των ασθενών.

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι