Høy CRP og lavt protein albumin nivåer assosiert med økt risiko for død etter PEG-operasjoner

Kombinasjonen av høy CRP og lave nivåer av proteinet albumin i blodet, er forbundet med økt risiko for død etter en PEG-operasjon, implantasjon av en ernæringsmessig kateter inn i magen gjennom bukveggen. Dette ble vist i en ny studie fra det svenske medisinske universitetet Karolinska Institutet, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Gastrointestinale Endoscopy. Av de PEG pasientene i studien som viste både nåværende indikatorer, døde 20 prosent innen 30 dager.

Perkutan endoskopisk gastrostomi (PEG) betyr at du opererer en silikon tube for mage fôring direkte gjennom bukveggen inn i magen. Metoden brukes først og fremst på pasienter som i lang tid har vært ute av stand til å svelge og spise på den vanlige måten å få næringsstoffer, for eksempel kreft i svelg eller spiserør eller etter et slag. I Sverige er det flere tusen PEG operasjoner per år. Et problem med kirurgi er at risikoen for infeksjoner og andre komplikasjoner er høye, som i verste fall kan føre til døden.

Albumin er den mest tallrike protein i blodet og er spesielt viktig å holde blodet væske i blodårene. Det er også forbundet med underernæring og betennelser. CRP er en del av immunsystemet, og øke betydelig i konsentrasjonen av bakterielle infeksjoner og andre inflammatoriske tilstander. Forskerne bak denne studien sier at deres resultater tyder på at helsepersonell bør vurdere å vente før du legger PEG ved lav albumin nivå kombinert med høy CRP.

Studien inkluderte 484 pasienter ved Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm fylke i årene 2005 til 2009. Det viser at av de 167 pasientene som hadde kombinasjonen av lav albumin og høy CRP mer enn 20 prosent døde (34 pasienter) innen 30 dager. Dødeligheten for pasientene som ikke hadde noen slik risiko indikatorer var mindre enn 3 prosent. Dette tilsvarer en økt risiko for mer enn sju ganger, etter å ha tatt hensyn til mulige konfunderende faktorer som alder, kjønn og underliggende sykdommer som diabetes, hjerte-og karsykdommer inkludert hjerneslag og nevrologiske sykdommer. 58 av pasientene som deltok i studien døde.

"Det kan være verdt å prøve å behandle høy CRP og gi pasienten med ernæring med alternative metoder, og deretter komme tilbake for PEG innsetting hvis infeksjonen har sunket og pasienten føler seg bedre, sier John Blomberg, kirurg og en av forskerne bak studien. "I tillegg bør behandlende lege informere pasienten, pårørende og remittent om risikoen ved PEG innsetting, spesielt når markører for tidlig død er så sterk."

KILDE Karolinska Institutet

Advertisement