Forskare undersöker navelsträngen blodstamceller för traumatisk hjärnskada hos barn

University of Texas Health Science Center i Houston (UTHealth) har börjat inskrivning för den första fas I-säkerhetsstudie godkänts av Food and Drug Administration att undersöka användningen av ett barns eget navelsträngsblod stamceller för traumatisk hjärnskada hos barn. Studien utförs i samband med barns Memorial Hermann sjukhuset, UTHealth främsta barn universitetssjukhus.

Den innovativa studien, som bygger på UTHealth växande portfölj av forskning med stamceller-baserade behandlingar för neurologiska skador, leds av ansvarig prövare Charles S. Cox, s barnfond Distinguished Professor of Pediatric Surgery och pediatrik vid University of Texas Medical School i Houston, en del av UTHealth, och chef för den pediatriska trauma programmet på Barnens Memorial Hermann Hospital. Det kommer att omfatta 10 barn i åldrarna 18 månader till 17 år som har navelsträngsblod vallas in med navelsträngsblod registret (CBR) och har drabbats av måttlig till svår traumatisk hjärnskada (TBI).

Studien är inte avsedd för akut vård och kommer bara att anmäla deltagare inom 6-18 månader för sina skador.

Även om neurologiska utfallet för nästan alla typer av hjärnskada (med undantag av missbruk) är bättre för barn än vuxna är trauma den vanligaste dödsorsaken hos barn, och majoriteten av dödsfallen tillskrivs skallskada.

"Med navelsträngsblod är en viktig länk i nästa steg av UTHealth s programmatiska strategi för att forska stamcellsbehandlingar för hjärnskada," Cox sade. "Genomförandet av denna nya läkemedel har krävt starka partnerskap med barns Memorial Hermann Hospital och CBR Centrum för regenerativ medicin, och är möjligt genom en kritisk infrastrukturinvesteringar av delstaten Texas och privat välgörenhet."

För att lära in i studien, bör föräldrar eller vårdgivare som har drabbats av en traumatisk hjärnskada kontakt CBR (www.cordblood.com / UTHealth) och efter godkännande erhålls kommer informationen förmedlas till UTHealth forskargrupp. Om alla kvalifikationer är uppfyllda, kommer patienten att resa till barns Memorial Hermann Hospital. Cellerna kommer att behandlas och intravenöst. Patienterna kommer att följas i sex månader, ett år och två år.

En nyligen avslutad fas I-studie på UTHealth (offentliggörande i pressen), som undersökte ett benmärg stamcellsterapi hos barn med akut traumatisk hjärnskada, visade positiva säkerheten resultat, säger Cox. FDA-godkända protokollet är specifikt för standardiserad hantering och lagring protokoll av CBR, vilket gör det den enda familjen stamceller bank som patienter för studien.

"Denna studie är i framkanten av forskningen bedöma ett barns egna stamceller från navelsträngsblod förmåga att bidra till att underlätta läkningen efter skador på nervvävnad i hjärnan", säger Heather Brown, vice vd för vetenskapliga och medicinska frågor på navelsträngsblod registret . "CBR hjälper förväg medicinsk forskning för regenerativ terapi genom att ansluta barnet vars familj vallas in med CBR till lämplig forskare."

UTHealth undersöker också stamcellsterapi för akuta strokepatienter i en NIH-sponsrade, fas I-studie av Sean Savitz, MD, docent vid institutionen för neurologi, och för akut hjärtinfarkt (hjärtattack) patienter i en fas II-studie ledd av Ali E. Denktash, MD, biträdande professor vid institutionen för invärtesmedicin.

Källa: University of Texas Health Science Center i Houston

Advertisement