Statistikk over risiko for brystkreft

Noen ganger kan det være vanskelig å forstå mennesker snakker om kreft, spesielt leger, forskere og journalister. En del av grunnen er fordi de bruker så mange tall og statistikker uten å forklare nøyaktig hva de betyr. En berømt filosof sa en gang at "Matematikk er språket av vitenskap." Men de fleste av oss ikke snakker det språket veldig godt. Her er noen måter å tenke på de tallene som fagfolk kan bruke når vi snakker om kreft.

For eksempel, mange av numrene du vil se eller høre om Hispanic kvinners risiko for brystkreft er en statistikk som kalles insidens. Dette er et generelt tall som forteller deg hva som skjer ute i verden akkurat nå. Den ser på en gruppe levende mennesker - en gruppe som er stor og generell nok til å bli betraktet som "average" - og forteller deg hvor mange av dem fikk sykdommen du snakker om.

Mange statistikker bruke prosenter (%), noe som betyr en brøk stykke på 100 - 100 prosent av noe som betyr alltid alt. Så hvis du gikk til lunsj med 9 venner, og kun 3 av dere hadde vin, ville det være 30 prosent. Forekomsten av brystkreft hos kvinner i en fersk år var 78,1 i 100.000, noe som betyr at langt færre enn 1 prosent av alle Hispanic kvinner fikk brystkreft i det året. For 2009 betyr dette anslagsvis 14 200 nye tilfeller i USA.

Hva er sjansen for at du vil få brystkreft?

Nå, hva med din egen personlige risiko? Dersom brystkreft kjører i familien din, vil risikoen være høyere enn for noen som er din samme alder, om at kvinnen ikke har nære slektninger med sykdommen. Dette er fordi familiemedlemmer dele viktige gener, og de ​​har også en tendens til å leve i lignende miljøer. Andre personlige risikofaktorer, slik som din vekt, alkoholbruk og bruk av hormonbehandling for overgangsalder, kan også påvirke risikoen.

Forskere ser tilbake på år med data funnet at 1 av 11 spanske kvinner vil utvikle noen form for brystkreft i livet. Dermed, hvis du glemme de andre risikofaktorer nevnt ovenfor, er din levetid personlig risiko litt over 9 prosent.

Men dette nummeret ikke fortelle deg hva din egen risiko kan være fordi du ikke kan glemme alle de andre faktorer som øker eller reduserer du risikoen. Men hvis du inkluderer bare din alder (med alle andre personlige karakteristika gjennomsnitt ut), er det nøyaktig statistikk å vurdere.

Når du tenker på risikoen for å utvikle brystkreft i løpet av de neste ett år fra fylte 40 til 70 år, er tallene mye mindre, selv om de ikke øker hvert år. For 40 år, er risikoen 1 i 1404 (syv hundredeler av 1 prosent). For 50 år er risikoen 1 av 657 (en-femtende 1 prosent). For 60 år er risikoen 1 av 343 (en femtedel av en prosent).

Tallene kan være forvirrende, og du har en rett til å forstå hva fagfolk kan fortelle deg om din helse. Så ikke nøl med å spørre dem om å forklare til du virkelig får meldingen.

KILDE National Cancer Institute

Advertisement