Koffein minskar kvinnors möjlighet att bli gravid

Koffein minskar muskelaktivitet i äggledarna som bär ägg från kvinnans äggstockar till hennes livmoder. "Våra experiment utfördes på möss, men detta fynd går långt för att förklara varför dricka koffeinhaltiga drycker kan minska en kvinnas chans att bli gravid," säger Sean Ward, professor i fysiologi och cellbiologi, vid University of Nevada School of Medicine , som genomfört studien.

Wards studie publicerades nyligen i British Journal of Pharmacology.

Mänskliga ägg är mikroskopiskt små, men behöver resa till en kvinnas livmoder om hon kommer att ha en lyckad graviditet. Även om processen är avgörande för en lyckad graviditet, forskarna vet lite om hur äggen röra sig genom muskulösa äggledarna. Det antas allmänt att små hårliknande prognoser som kallas flimmerhår i slemhinnan i rör, osar ägg längs med hjälp av muskelsammandragningar i röret väggarna.

Genom att studera rör från möss, upptäckte Ward och hans team som koffein stoppar agerande specialiserade pacemaker celler i väggen i rören. Dessa celler samordna rör sammandragningar så att när de är hämmade, kan ägg inte flytta ner i rören. I själva verket dessa muskelsammandragningar spela en större roll än att slå flimmerhår i rörelse ägget mot livmodern.

"Det ger en intressant förklaring till varför kvinnor med hög koffein konsumtion ofta tar längre tid att bli gravida än kvinnor som inte konsumerar koffein", sa Ward.

Att upptäcka sambandet mellan koffein konsumtion och minskad fertilitet har fördelar.

"Förutom att eventuellt hjälpa kvinnor som har svårt att bli gravid, en bättre förståelse av hur äggledarna arbete kommer att hjälpa läkare att behandla bäcken inflammation och sexuellt överförbara sjukdomar mer framgångsrikt", säger Ward.

Det kan också öka vår förståelse för vad som orsakar utomkvedshavandeskap, ett mycket smärtsamt och potentiellt livshotande situation där embryon fastnar och börja utveckla inne i en kvinnas äggledare.

Källa: University of Nevada, Reno

Advertisement