Υγείας του Καναδά εγκρίνει Trajenta (λιναγλιπτίνη) για διαβήτη τύπου 2

Boehringer Ingelheim τον Καναδά και την Eli Lilly Καναδά ανακοίνωσε σήμερα ότι το υπουργείο Υγείας του Καναδά έχει εγκρίνει Trajenta ™ (λιναγλιπτίνη), ένα νέο από του στόματος θεραπεία για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε καναδική ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Trajenta ανήκει σε μια κατηγορία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης-4 (DPP-4) αναστολείς και είναι το πρώτο της κατηγορίας του που πρόκειται να εγκριθεί σε μία δύναμη δοσολογία χωρίς να απαιτείται προσαρμογή της δόσης σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια νεφρική δυσλειτουργία.

Trajenta μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία, σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση σε ασθενείς για τους οποίους η μετφορμίνη δεν είναι κατάλληλη λόγω αντενδείξεων ή δυσανεξίας, ή σε συνδυασμό με άλλα συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για διαβήτη τύπου 2 σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση - παροχή Trajenta με την ευρύτερη ένδειξη της κατηγορίας DPP-4i των φαρμάκων στην αγορά του Καναδά. Οι μελέτες δείχνουν ότι Trajenta είναι αποτελεσματικό, με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και ανοχής, μειώνοντας τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης A1c στο 0,7 τοις εκατό σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. A1c χρησιμοποιείται ως δείκτης σε άτομα με διαβήτη να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα της μείωσης της γλυκόζης θεραπείες.

"Trajenta είναι μια σημαντική νέα επιλογή για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Σε αντίθεση με άλλους αναστολείς DPP-4, Trajenta έχει μόνο πέντε τοις εκατό νεφρικής απέκκρισης, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται ρύθμιση της δόσης σε ενήλικες ασθενείς με ήπια ή μέτρια νεφρική δυσλειτουργία," λέει ο David Lau , MD, Ph.D., FRCPC, ενδοκρινολόγο, πρόεδρος, διαβήτης και ενδοκρινικού ερευνητικής ομάδας, καθηγητής της Ιατρικής, Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι. "Αυτό είναι βολικό για τους ασθενείς και τους γιατρούς, γιατί μία δόση είναι η σωστή δόση για όλους τους ενήλικες ασθενείς."

Δεδομένου ότι ο διαβήτης τύπου 2 προχωρεί, υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας. Περίπου 67 τοις εκατό των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας και περίπου 30 τοις εκατό που ήδη έχουν έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας. Ασθενείς με διαβήτη έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Μερικά από τα διαθέσιμα σήμερα αντιδιαβητικά φάρμακα είναι κατά κύριο λόγο καθαίρεται μέσω των νεφρών πριν εγκαταλείψει το σώμα. Μία από τις προκλήσεις είναι ότι, καθώς μειώνεται η νεφρική λειτουργία, οι ασθενείς με αυτά τα φάρμακα συχνά χρειαστεί να προσαρμόσετε τη δόση της φαρμακευτικής αγωγής τους, ή να σταματήσετε τη λήψη τελείως. Η μετφορμίνη και sulfonylrueas, που είναι δύο από τα συνηθέστερα ορισμένα φάρμακα από το στόμα στον Καναδά, καθώς και το DDP-4 αναστολέων διαθέσιμα σήμερα, είτε δεν ενδείκνυται για χρήση σε ασθενείς με μειωμένη νεφρική λειτουργία, ή πρέπει να προσαρμοστεί και να παρακολουθούνται προσεκτικά ως νεφρική λειτουργία εξασθενίσει ασθενούς.

«Η έγκριση της Trajenta σηματοδοτεί την πρώτη ρυθμιστική ορόσημο για την Boehringer Ingelheim και η Eli Lilly and Company συμμαχία στον Καναδά," είπε ο Δρ Ted Witek, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Boehringer Ingelheim Καναδά. «Μαζί οι εταιρείες μας αφοσιωμένοι στο να παρέχουν τύπου 2 ασθενείς με διαβήτη με μια νέα θεραπευτική επιλογή για τη βελτίωση της ρύθμισης της γλυκόζης αίματος, χωρίς τις ανησυχίες της προσαρμογές της δόσης για ασθενείς με ήπια έως μέτρια νεφρική δυσλειτουργία."

"Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που προσφέρουμε μια νέα θεραπευτική επιλογή που θα μπορούσε να βοηθήσει ενδεχομένως τα εκατομμύρια των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 στον Καναδά," είπε ο Michael Mason, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής, Eli Lilly Καναδά. "Trajenta είναι το πρώτο για το τι ελπίζουμε ότι θα είναι πολλές νέες επιλογές επεξεργασίας η συμμαχία αυτή φέρνει τη βελτίωση της φροντίδας του ασθενούς σε διαβήτη."

Πηγή: BOEHRINGER INGELHEIM

Advertisement