Comorbidity kunde förändra gemensam arthroplastyprognos

Vid Lynda Williams, Hög medwireNewsReporter

Det långsiktiga resultatet av höft- och knäarthroplasty kan markant påverkas av comorbidity, föreslår resultat från en stor register-baserad studie av över 96.000 osteoarthritistålmodig.

Data för 43.747 tålmodig, som genomgick det primära sammanlagda höftutbytet, och 53.007 tålmodig, som genomgick det primära sammanlagda knäutbytet, visade att tålmodig med en eller flera av de specificerade sjukdomarna var 1,16 och 1,23 tider, respektive, troligen att ha fattig prosthesisöverlevnad än de without.

”I några sjukdomgrupper, klassar verkställa på överlevnad var clinically den högt viktiga, som kan försämra kosta-effektiviteten av gemensamma utbyten i upprörda individer,” något att säga Esa Jämsen (Coxaen, Sjukhuset för Joint Utbytet, Tampere, Finland) och co-författare.

”Dela upp i faktorer mekanismen av fel och förutsägelse resultaten inom forskningen för berättigande för sjukdomgrupper (lik varaktighet av sjukdomen och dess behandling) den mer ytterligare för att förbättra de kirurgiska resultaten i dessa tålmodig.”,

Multivariats- analys visade, att tålmodig med den kardiovaskulära sjukdomen som definierades som koronar hjärtsjukdom, atrial fibrillation eller hjärtafel, var markant mer rimlig att kräva revidering av höft- eller knäarthroplasty än de utan (äventyra förhållanden [Timmar] =1.19 och 1,29). Ett liknande förhållande fanns också för tålmodig med psykotiska oordningar, inklusive vanvett, schizofreni och dennågot liknande sjukan (HRs=1.41 för båda).

Tålmodig med högt blodtryck eller sockersjuka var markant mer rimlig än de without att kräva revideringsknäarthroplasty inom 5 år, än de without (HRs=1.14 och 1,27, respektive), stundtålmodig med fördjupning var på ökande riskerar för revideringen för tidig sorthöftarthroplasty (HR=1.50).

Tålmodig med cancer var på ökande riskerar för båda fattig höftarthroplastyöverlevnad (HR=1.27) och en revidering av knäarthroplasty mer än 5 år efter kirurgi (HR=2.21) som jämfördes med tålmodig utan malignancy.

Vid kontrast hade neurodegenerative och pulmonary sjukdomar inget att få effekt på knä, och höftprosthesisöverlevnad, forskarna anmäler i Annalern av Reumatiska Sjukdomar.

Jämsen et alnågot att säga, som fördriver fetma, kan förklara någon av anknyta mellan den kardiovaskulära sjukdomen och sockersjuka med behovet för revideringskirurgi, föregående forskning har visat att ingen anslutning mellan fetma och utvecklingen av radiolucent fodrar den omgeende prosthesisen.

”Mekanismen som förklarar, hur kardiovaskulär överlevnad och för prosthesis för sjukdomstyrkaaffekt som kombineras verkställer av kardiovaskulära sjukdomar och mer ytterligare forskning för sockersjukaberättigande genom att använda kliniskt snarlikt än register-baserade data,” skriver de.

Laget föreslår att kvalitets- leda för ben till att lossa för prosthesis kunde förklara anknyta mellan cancer och comorbidity. Stunder smärtar och fogar ihop ställningar är markant tillhörande med fördjupningen, forskarna noterar att få effekt av fördjupningen kunde också vara tack vare andra comorbidities.

Licensed from medwireNews with permission from Springer Healthcare Ltd. ©Springer Healthcare Ltd. All rights reserved. Neither of these parties endorse or recommend any commercial products, services, or equipment.

Advertisement