RUBfilosofen bedömer förslag för ny vårdsystem

Är Vem förment att betala för den? Sjukvårdbranschen av västra industrialised nationer har finansieringproblem: teknologi marscherar på och gör ny sofistikerad behandlingmöjlighet; samtidigt åldras befolkningen. Därför begär forskare och politikar grundreformer som ska genomföras för att se till att sjukvården återstår financeable i framtid. RUBfilosofen Corinna Rubrech diskuterar i henne PhD-te långt en ny något liknande för vårdsystemstyrkalooken som är mässan inte precis med hänseende till ekonomiska överväganden.

Ingen godtycklig fördelning

Om det statligt är centralenheten i laddning av att fördela inskränkt resurser, hur är den förment som bestämmer vems begäran för de resurser är det mest akut, som dvs. tålmodigt är att prioriteras över andra? För att svara dessa ifrågasätter, designerat kriterier är nödvändigt att se till att fördelningen inte händer på måfå. Corinna Rubrech från Stolen av Applied Etik diskuterar de kriterier från det filosofiska perspektiv och bedömer olika förslag som sätts framåtriktat av sjukvårdekonomer för omstruktureringen av vårdsystemet.

kicken - riskera livsstilen

Ett initialt förslag är att utesluta de individer, som leder enriskera livsstil, till exempel genom att göra ytterlighetsportar eller att röka. De filosofiska teorierna, som fortplantar en stark avkänning av personligt ansvar, betonar, att en individ bör vara ansvarig för följderna av sjukdomarna honom eller henne, kom med på självt. Emellertid detta lönelyfter ifrågasätta som avgör, om, till exempel, en tålmodig lider från cancer, därför att han hade varit en skurkrollrökare för många år eller på grund av en genetisk disposition tack vare som han hade alltid varit rimlig att få struphuvudcancer.

Det myndiga kriteriet

Ett Annat kriterium, som är, betvingar till den kontroversiella debatten är åldern. Sjukvårdpolitikar debatterar, om gamla människor bör har samma fordrar på sjukvård servar som ungdomar. Bestämda filosofiska teorier framlägger sannolika argument i favör av att ransonera för gamling. Om konfronterat med det primat av att ge högt dyr liv-förlängande behandling till alla, utan hänsyn till deras ålder eller endast till individer under en bestämd åldersgräns, kan den göra avkänning att prioritera mer ung folk. De skulle ges thus riskera av jämväl att bo till en gamling. Sådan fördelning verkar anslår bestämt, om resurser är i kort tillförsel, till exempel, om endast några donor organ är tillgängliga för transplantation.

Färdig ”RUBIN” artikel - postgraduates som arbetar tillfälligt som vetenskapsjournalister

PhD-deltagare på RUBEN har hjälpt ”RUBIN” det redaktörs- laget, genom att bidra artiklar till de Tyska och Engelska upplagorna för strömmen. Corinna Rubrech är en av de tre tillfälliga vetenskapsjournalisterna. Hon gör som henne, Skolar framlägger PhD i RUBForskningen och henne, betvingar forskning i RUBvetenskapstidskriften som uppsätta som mål de allmänna åhörarna. 

Källa: Corinna Rubrech

Advertisement