Nytt projektera till studien verkställer av klimatförändring på samhälle sårbarhet till denguefeber

Ny forskning projekterar den ska studien, hur ändringar och variationer i klimat påverkar ett samhälle sårbarhet och riskerar av mygga-överförda sjukdomar, bestämt denguefeber, i South East Asia.

Denguefeber är fördelande den snabbast mygga-överförda virus- sjukdomen i världen. Den orsakar ungefärligt 390 miljon infektioner och 22.000 dödar årligen. Det finns inte för närvarande någon bot, och ett för en tid sedan licensierat vaccin ger inte färdigt skydd.

Forskningen projekterar ”verkställer av klimatförändring, och variability på gemenskapsårbarhet och exponering till dengue i South East Asia” tilldelades NOK 10 miljoner för en tid sedan av KLIMAFORSK-programet av forskningrådet av Norge. Den co-betalas också av den norska universitetar av vetenskaperna om olika organismers beskaffenhet (NMBU). Projektera ska officiellt start på ett partnermöte i Khon Kaen i nordöstra Thailand på 29-30 Januari 2018.

Den ska projektera tar ett tvärvetenskapligt att närma sig till att kartlägga ändringar och variationer i klimat och hur dessa påverkar ett samhälle sårbarhet och riskerar av denguefeber längs Mekonget River i Laos och Thailand.

Hans Overgaard av NMBUS fakultet av vetenskap och teknologi är den främsta utredaren av projektera. Han har långsiktigt att erfara från regionen och med vektor-uthärdade sjukdomar liksom malaria och dengue. Han leder också another projekterar på dengue i nordöstra Thailand.

”Är klimatförändring för närvarande en av de viktigaste dyka upp globala bekymmren. Den påverkar vård- direkt vid exponering till climatic ytterligheter och till och med får effekt indirekt bevattnar på kvalitets- och antalet, temperaturen, social infrastruktur eller riktar igenom verkställer på sekundära organismer, liksom sjukdomvektorer. South East Asia är ansedd av de mest sårbara regionerna som påverkas av klimatförändring,” något att säga Overgaard.

I projektera övar sjukdombevakningen, myggainfestationen, meteorology, socioeconomicsen, kunskap, inställningar och, och landet täcker ska kombineras med framtida climatic scenarion, och befolkningtillväxttrender som förutsäger potentiella ändringar i dengue, riskerar dela upp i faktorer, och gemenskapsårbarhetar gränsar in områden av dessa två länder.

”Försvåras projektera logistically, men I-förmiddagen som är jätteglad att vara kompetent att samarbeta med ett stort lag av landskamppartners,” något att säga Overgaard.

Dessa är den Khon Kaen universitetar och det asiatiska institutet av teknologi, båda i Thailand; Universitetar av vård- vetenskaper i Laos; Pasteur institut i Paris; Umeå universitetar i Sverige; och Baldwin Wallace universitetar i USA.

”Dela upp i faktorer att bedöma dessa är instrument- i framkallande anpassningstrategier på lokalen, och regionalt jämnar, därför att att bedöma potentiellt vård- får effekt av klimatförändring, och klimatvariability kräver överenskommelse av sårbarheten av en befolkning, och dess kapacitet att reagera till nytt villkorar. Studieländerna är sårbara till båda riktar, och indirekt verkställer av klimatförändring,” något att säga Overgaard.

Dengue, Zika och chikungunyaen är arboviruses överförda av myggavektorer. Högre temperaturer påverkar mygga- och virusutveckling, och nederbörd kan förhöjningmyggaspridning. Så långt, inte omfattande modellerar mäter klimat-framkallad sårbarhet, vektorekologi, och samhällsekonomiskt villkorar, med sjukdomdynamik, och deras få effekt på dengueförekomst.

Dengue kartläggas ofta på ett globalt fjäll, men dess fördelning är ofta drivande vid lokal mönstrar påverkat av bot-fjäll, samhällsekonomiskt, miljö-, virological, och demografiskt dela upp i faktorer.

”Förväntas klimatförändring för att ha talrika negationmiljöpåverkan i Laos och Thailand, liksom ökande temperaturer, varmmare dagar, högre nederbördvariability, att översvämma och torkor, som kan resultera i skadligt verkställer på allmän hälsa, inklusive dengue. Båda länder har olika skillnader för lämpliga kapacitetar tack vare in att landskap, och landet täcker, såväl som politiskt, och socioeconomic utveckling,” något att säga Overgaard som tillfogar, som projekterar resultat erhållande för dengue, kan också vara tillämpbar till Zika och chikungunyaen.

”Hoppas jag slutligen av projektera, kan vi ge resultat som ska är hjälpsamma för att regeringar ska kontrollera dengue, och tillfällen för att folk ska bo sunda liv,” avslutar Overgaard.

Forskningrådet av Norge mottog 89 förslag till appellen för forskning projekterar på får effekt av klimatförändring. Det sammanlagda beloppet som applicerades för, var NOK 797 miljoner. Appellen sökta som anslags- förslag för forskning projekterar på, får effekt av klimatförändring på samhälle av särskild relevans till den offentliga administrationen, och viktig land-baserad industriell sektorer och forskning projekterar på får effekt av klimatförändring på terrestrial ekosystem, inklusive sötvatten och den naturliga miljön för läkarundersökning.

Källa: https://www.nmbu.no/en/faculty/realtek/news/node/33822

Advertisement