Forskare avtäcker mekanismen som är kritisk till att hålla blodstemceller funktionella

Hematopoietic stemceller, det bildar mognar blodceller, kräver mycket ett preciserabelopp av protein att fungera - och den defekta regleringen av proteinproduktionen är vanligt i bestämda typer av aggressiva människoblodcancer. Nu har ett forskninglag på den Lund universitetar i Sverige avtäckt en fullständigt ny mekanism som kontrollerar hur proteiner produceras för att rikta stemcellen fungerar.

”Är vår forskning potentiellt viktig för liv-hota blodcancer som karakteriseras av dysfunktionella stemceller - som är vanligt i åldringfolk. Kick - proteinsyntes jämnar kunde föreställa en akilleshäl till att utrota cancer-börjande celler”, förklarar Cristian Bellodi, forskninglagledare på den Lund universitetar avdelning av laboratoriummedicinen.

Det avtäckta laboratoriumet för Dr. Bellodis ett nytt viktigt fungerar av pseudouridinen, den mest allmänningtypen av RNAändring i människaceller.

RNA är den nödvändiga molekylen som avkoda den genetiska informationen hos människor. Den dyker upp att det kemiskt strukturerar av RNAmolekylar ändras omfattande vid specifik gåva för enzym normalt i våra celler, som finnas gemensamt för att förändras i stränga medicinska syndrom och olika typer av cancer. Emellertid är bidraget av RNAändringar i människautveckling och sjukdom stilla mestadels unexplored.

”Föreställer överenskommelse fungera av RNAändringar ett nytt spännande forskningområde. Vi stillar vet mycket lite om mekanismen som RNAmolekylar ändras av, och huruvida påverkar denna viktigt biologiskt bearbetar i våra celler. Därför är det nödvändigt att vi lärer hur specifika typer av kemiska ändringar reglerar normalt RNA fungerar i våra celler, för att förstå, hur dysregulationen av detta processaa bidrar till människasjukdomen, något att säga Cristian Bellodi.

Lagets nyckel- upptäckt var att stemceller som saknar en enzymansvarig för pseudouridineändring av RNA som var bekant som PUS7, onormala belopp för jordbruksprodukter av protein. Blytak för denna proteinöverbelastning till obalanserad tillväxt för stemcell och kvarterdifferentiering som dramatiskt ge första erfarenh celler.

Dem som är avtäckta, som enzymet PUS7 är kapabelt av introduktion av en pseudouridineändring in i föregående uncharacterized, non-kodifiera-protein RNAmolekylar som de betecknade som miniTOGs (mTOGs). Närvaroen av pseudouridinen ”aktiverar” mTOGs starkt för att dämpa maskineriet för syntes för protein för stemcellen. Detta ser till att det korrekta beloppet av proteiner göras.

”Illustrerar vårt arbete att detta utsökt kontrollerar mekanismen - som regleras av PUS7 och pseudouridine - är kritiskt till att justera beloppet av proteiner som behövs för människastemceller för att växa och jordbruksprodukterblod”, något att säga Cristian Bellodi.

Sedan pseudouridineändringar kan påverka olika RNAmolekylar i olika typer av det normala och elakartade celler, ”stenlägger våra upptäckter långt för framtida avenyer av forskning som siktas på undersökning av rollen av pseudouridinen i människautvecklingssjukdom”, avslutar Cristian Bellodi.

Källa: https://www.lunduniversity.lu.se/article/mechanism-vital-to-keeping-blood-stem-cells-functional-uncovered