Bo ifrån varandra tillsammans: Ett nytt alternativ för äldre vuxen människa

Tre år sedan, klättrade fixade William Mamel en stege i den Margaret Sheroffs lägenheten och ett krångla tak fläktar. ”Älskar jag, att du gjorde denna,” Sheroff utropade, som han clambered besegrar tillbaka.

Spontaneously drog gav Mamel Sheroff till honom och henne en kyss.

”Mig sort av förvånadt henne.  Men hon var öppen till den,” honom mindes.

Sedan dess har Mamel, 87 och Sheroff, 74, blivit ett djupt hängivet kopplar ihop. ”På nätterna, ska jag har matställe med Marg, och många på nätterna förklarade jag staget med henne som var över natten,” Mamel.

Och ännu, bor planerar att gifta sig illviljan romanen, dessa North Carolina pensionärer i separata hus och inte till flyttningen in tillsammans eller. Demographersappell denna typ av förhållandet ”som ifrån varandra tillsammans bor” (LATEN).

”Är den ett nytt och att dyka upp bildar av familjen, speciellt bland äldre vuxen människa, som är på löneförhöjningen,” sade Laura Funk, en förbunden professor av sociologi på universitetar av Manitoba i Kanada som har skriftligt om att bo ifrån varandra tillsammans.

Questions finnas i överflöd om dessa okonventionella kopplingar. Verkställer vad ska dem har på äldre vuxen människa som är vård- och brunn-är? Ska barn från föregående förbindelser accepterar dem? Ska vad händ, om en partner blir allvarligt sjuk och behöver caregiving?

Forskare är början som fokuserar på dessa bekymmer, sade den Susan bruntet, centrerar stolen av sociologiavdelningen och co-direktören av medborgare för familj och förbindelseforskning på bowlsplandelstatsuniversiteten i Ohio. ”Är det egentligen anmärkningsvärt, att äldre vuxen människa är i avantgardet av familjändring,” henne sade.

Hur många är äldre vuxen människa i LATförhållanden? Enligt en granskning 2005 av det sociala livet för medborgare som är vård- och åldras, projektera, 7 procent av individer mellan 57 och 85 år gammalt som beskriver sig som att bo ifrån varandra tillsammans. (Några experter strider mäta som används i denna granskning var för breda och att låta kopplar ihop vem daterar för att vara inklusive.),

Vara månaden, på årsmötet av befolkninganslutningen av Amerika i Denver, Huijing Wu, en doktorand i sociologi på bowlsplandelstatsuniversiteten, framlade en analys av åldern 50 och äldre som för nästan 7.700 Wisconsin vuxen människa granskas i 2011. Gift par redogjorde för 71,5 procent av den grupp, singelfolk som redogjordes för 20,5 procent och folk som ”bli partner med, men ogift” redogjorde för 8 procent.

Av den blev partner med gruppen var 39 procent i LATförhållanden, enligt en mer fokuserad definition av denna ordning som jämfördes med 31 procent, som daterade (ett mindre hängivet, kortare benämner förhållande) och 30 procent som sammanbodde.

Jacquelyn Benson, en assistentprofessor av människautveckling och familjvetenskap på universitetar av Missouri, är bland forskare för en handfull som har frågat att äldre vuxen människa om deras erfar i LATförhållanden. ”Ser äldre vuxen människa egentligen denna, som en prima livsstil, inte ett förhållande av bekvämlighet,”, sade hon.

Bensons studie 2016 av 25 äldre vuxen människa (från 60 till 88 gammala år) i LATförhållanden grundar olika motivationar för dessa partnerskap. Pensionärer önskade att ha stunder ”för intim companionship som” underhåller deras egna hem, cirklar samkvämet, brukliga aktiviteter, och finanser, upptäckte hon. De, som hade skilja sig från, eller i olyckliga tidigare förbindelser önskade inte att binda sig besegrar igen och trodde en grad av distanserar var helst till daglig togetherness.

Också önskade flera kvinnor, som hade att bry sig föregående för sjuka föräldrar eller makor, att undvika att anta caregiving ansvar eller bördan av spring ett hushåll igen.

”Är det vara-där-göra-att inställningen,” bryner förklarat. ”Fostrade jag tillvaratog min maka, mig min barn, och nu är det min tid.”,

Caregiving är ett taggigt utfärdar, på multipel beklär. Den enda bekant studien att se caregiving i LATförhållanden, ut ur Nederländerna som finnas det om halva av partners som planeras för att ge omsorg, om nödvändigt - en underteckna av ambivalens. Men, då sjukan skrev in föreställa, erbjöd partners hjälp icke desto mindre.

”Glömmer folket i LATförhållanden att det går att vara denna emotionella förveckling och de ska inte precis för att vara kompetent att gå bort,”, sade Benson.

Andra komplikationer kan uppstå, om vuxna barn hars över eller missar för att känna igen deras äldre förälder yttersida-av-förbindelse förhållande. ”I vissa fall, när en partner önskar att kliva in och ha en något att säga, har de skjutits ut av familjemedlemmar,” Benson noterade.

En äldre kvinna i henne lärd studie som hon partnern hade förlagts i ett vårdhem av hans familj, när endast hon inte kunde ne honom hemma anymore. ”Inkluderade de inte henne i konversationen alls,”, sade Benson, ”och hon var den nätt rubbningen om den.”,

Endast har några studier utvärderat det kvalitets- av LATförhållanden, som har implikationer för pensionärer som brunn-är. En grundar att äldre vuxen människa i dessa förhållanden ansar för att vara mindre lyckliga och för att motta mindre service från partners än folk som att gifta sig. Another framlagt äntligen års befolkninganslutning av Amerika som möter som finnas att det kvalitets- av LATförhållanden inte är så starkt, som det är för förbindelser.

Det har inte varit riktig för Luci Dannar, 90, som har varit involverad med James Pastoret, 94, för nästan sju år, når han har mött honom på en dans på en Columbia, Mo., pensionären har centrerat.

”Var den första känslan som jag hade för Jim, sorg, därför att han verkade för att grieving från hans fru död fem månader för,” sade Dannar, vars maka och den äldsta dottern båda passerade away 19 år sedan. ”Tänkte jag att kanske jag kunde vara hjälpsam till denna man, därför att jag hade varit till och med de dödar.”,

Når att ha fått veta Pastoret och hon har realiserat, gillade hon honom, Dannar lade besegrar henne benämner. ”Berättade jag honom, inte önskar jag någonsin att få gift, och han sade att ”jag inte gör either, ”” mindes hon. ”Och jag sade, om du har ett svartsjukt ben i ditt att förkroppsliga, gör mörkare inte min dörr igen. Därför att jag bodde, önskar 53 år med en svartsjuk maka och mig aldrig att gå till och med det igen.”,

Neither önskade att ge upp deras lägenheter i en avgånggemenskap, omkring 300 kliver från varje annat. ”Gillar jag min självständighet,”, sade Pastoret, som undervisade i skola av naturresurser på universitetar av Missouri för 33 år. ”När jag går hem på natten efter kvällsmål med Lucy, I-förmiddagen som är jätteglad att vara mig själv.”,

”Kommer lämnar han över på 5 varje afton och här omkring 9, och därefter har jag två timmar mig själv - min privata tid,”, sade Dannar. ”Gillar vi egentligen vårt utrymme, samtid bara, och vi behöver inte att vara tillsammans 24 timmar om dagen.”,

I motsats till annan äldre LAT kopplar ihop, har de omtalat framtiden, och det turnerade hjälpta uppehället centrerar tillsammans. ”Someday, om han behöver mig att hjälpa honom, eller jag behöver honom att hjälpa mig, ska hyr vi antagligen hyra en lägenhet tillsammans, med våra egna sovrum och extra hjälp,”, sade Dannar. ”Vårt planera är att ta omsorg av varje annan, tills en av oss är borta, eller vi går in i ett vårdhem.”,

William Mamel är redan danandegodan på ett liknande löfte till Margaret Sheroff, som hade en samlas att tas bort från henne gallblåsan sent hospitalized i fjol och för en tid sedan med komplikationer från kemoterapi.

”Med henne i sjukhuset, spenderar jag mest av min dagar där,”, sade Mamel, som var en bra vän av Sheroffs med hans fru av 37 år, Betty Ann, som passerade bort ½ 2 år sedan. ”Är att vara caregivers för varje annan inte ens en ifrågasätta.”,

Deras läge försvåras av Sheroffs förmynderskap för henne makan, John, som har avancerad demens och bor i ett vårdhem. ”Är förbindelsen inte i föreställa för oss, men det betyder inte,”, sade Sheroff. ”Tar tycker om vi en dag i sänder och samvaro.”,

”Precis är att vara kompetent att ha någon, som du kan vakna upp med i morgonen och tala till, någon för att ha kaffe med och som ser leendet på deras vända mot, en sådan välsignelse,” henne fortsatte. ”På denna tid av liv, äger rum det egentligen, egentligen viktigt att ha någon i ditt liv som är där för dig.”,

KHNS täckning av dessa ämnen stöttas av det John A. Hartford fundamentet och BILDLÄSNINGSfundamentet

Kaiser vård- nyheternaDenna artikel trycktes om från khn.org med tillåtelse från det Henry J. Kaiser Familj fundamentet. Kaiser är vård- nyheterna, en editorially oberoende nyhetstjänst, ett program av det Kaiser familjfundamentet, en nonpartisan organisation för sjukvårdpolitikforskning som är unaffiliated med Kaiser Permanente.

Advertisement