Omfattande lipidomicsstudier avslöjer häften av metabolic vård- och sjukdomen

Forskare från EPFL och universitetar av Wisconsin-Madison har burit ut en av de mest omfattande lipidomicsstudierna hitintills och att förbinda nästan 150 olika lipidart till deras respektive genetiska regulatorer och att avslöja häften av metabolic vård- och sjukdomen. Publicerad itu legitimationshandlingar i cellsystem, studien är en landmark för metabolic vård- vetenskap.

Biologi swaddleds i lipids: fett oljor, och vaxar även packar celler och deras organelles in, medlar flödet av vast biologisk information knyter kontakt, skyddar bräckliga silkespapper och lagrar nödvändig energi över multipelorganismer.

Men illviljan deras betydelse, lipids har traditionellt varit bland de mest hårda biomoleculesna till studien på grund av mångfalden av deras molekylärt strukturerar, som inte är beslutsamma av dedefinierade byggande kvarteren, och enkelt härskar, som reglerar DNA, RNA och proteiner. Och hjälpmedel för denna mångfald som, i motsats till byggnad och analysering av genom- och transcriptomedatabaser, lipids kräver mer skräddarsy analytic tillvägagångssätt.

På grund av detta är det mycket svårt till studien, endera som det fysiologiskt fungerar av en stora majoriteten av lipidart, eller långt regleras de så exakt i celler. Men stundlipidomicsteknologier fortskrider och att översätta deras rön in i medicinska applikationer, och introduktion dem in i kliniska laboratorium är stilla en betydlig utmaning.

Denna är utmaningen som laget av Johan Auwerx på EPFL, i samarbete med den Dave Pagliarinis gruppen på universitetar av denMadison åtog sigen, genom att mäta nästan 150 lipidart i blod och levern av möss. De följde också upp detta, genom att identifiera de genetiska regulatorerna av art för varje lipid, såväl som deras fysiologiskt fungerar.

Den forskare använda systemgenetiken att närma sig till sammanslutningen lipidomicsdatan med andra ”omics” datasets (phenomics, proteomics, transcriptomics) från denna befolkning av möss (som så-kallas BXD). Den att närma sig identifierade plasma- och blodlipidarten från den olika lipiden klassificerar, som häften av sunt eller sjukligt metabolic påstår.

Till exempel visade forskarna sju plasmatriglycerideart som häften av den sunda eller fettiga fettiga leversjukdomen för lever och non-alkoholist (NAFLD). Deras observation validerades i ett oberoende dietary, och terapeutiskt modellera av NAFLD i möss och i plasma från tålmodig med NAFLD.

”Tankar detta som finner, optimism som lipidarten kunde serven som häften, eller biomarkers, som ska, byter ut invasive de för närvarande van vid silkespapperbiopsierna diagnostiserar sjukdomar liksom NAFLD - enkelt, genom att mäta specifik lipidart i blod,” något att säga Johan Auwerx.

I ett pappers- för följe som samtidigt publiceras, identifierar författarna, som häften av sund eller fettig lever en underdel av cardiolipinlipidsna, som är de nödvändiga phospholipidsna i det inre membranet av mitochondria.

I båda legitimationshandlingar preciserar forskarna flera genetiska lägen som kan reglera produktionen av lipidart. Genom att jämföra de genetiska datan från BXD-musbefolkningen till data från så-kallade genom-sned boll anslutningstudier av lipid-släkta oordningar hos människor, var de kompetent att identifiera vanligt gener mellan möss och människor som reglerar lipids.

”Kan analysering av lipids och att finna deras fysiologiska roll aldrig vara så rättframa som studera nucleic syror eller proteiner,” något att säga Auwerx. ”Bara dessa följestudier ger ett fundament för överenskommelse den genetiska regleringen, och fysiologisk signifikans av art, stunder yet demonstrering för lipid igen det potentiellt av stora data som bryter för att tilltala biologiskt och kliniskt, ifrågasätter.”,

Källa: https://actu.epfl.ch/news/big-data-identifies-lipids-as-signatures-of-health/