Tonåringar med bättre aerobisk kondition har mer eftergiven artärer, studieshows

En ny finlandssvensk studie som förades på universitetar av Jyväskylä visade att tonåringar med bättre aerobisk kondition har mer eftergiven artärer än deras lägre färdiga jämliken att göra. Studien föreslår också att en högre anaerobic ingång anknytas för att förbättra arterial vård-. Resultaten publicerades i europén förar journal över av Applied Physiology.

Arterial styvhet är ett av det första teckenet av den kardiovaskulära sjukdomen, och vuxen människa med ökande arterial styvhet är på higher riskerar av framkallning av den kliniska kardiovaskulära sjukdomen. Emellertid arterial kan stelna ha dess beskärning redan i barndom och tonårstid.
”I vår studie visade vi för den första tiden, att den anaerobic ingången förbinds också till arterial styvhet,” något att sägaDr Eero Haapala, PhD, från universitetar av Jyväskylä.

Den Anaerobic ingången beskriver övastyrkan som kan tålas för långa tidsperioder utan överskott ackumulation av lactic syra. Studien visade att tonåringar med en högre anaerobic ingång hade också lägre arterial styvhet, än andra tonåringar gjorde.

”Är styrkan av att bestämma den anaerobic ingången, att den inte kräver maximalt försök,” Haapala förklarar. ”Kan resultaten av vår studie vara van vid avskärmer ökande arterial styvhet i tonåringar som inte kan utföra maximalt övar testar.”,

Konditionen och arterial vård- kan förbättras

Resultaten visade att båda nå en höjdpunkt syreuptaken och den anaerobic ingången förbands till arterial styvhet i tonåringar mellan åldrarna av 16 och 19 år. Genetik kan förklara del av de observerade anslutningarna, men att dämpa och speciellt förbättrar kraftig läkarundersökningaktivitet kondition och arterial vård- redan i tonårstid.

”Därför att utvecklingen av den kardiovaskulära sjukdomen är ett långt processaa, kan tillräckligt intensiv läkarundersökningaktivitetsstart i barndom vara första fodrar i förhindrande av arterial åldras för tidig sort.”,

Studien utforskade anslutningarna av den direkt mätte maximala syreuptaken och den anaerobic ingången med arterial styvhet bland 55 finlandssvenska tonåringar mellan åldrarna av 16 och 19 år. Den maximala syreuptaken och den anaerobic ingången bedömdes genom att använda ett maximalt övar testar på en cyklaergometer. Arterial styvhet var mätt använda pulserar vinkar analys som baserades på non-invasive oscillometric tonometry. Olikt blanda ihop dela upp i faktorer, förkroppsligar däribland fet procentsats, och systolic blodtryck, kontrollerades för i analyserna.

Källa: https://www.jyu.fi/en/current/archive/2018/09/low-fitness-may-indicate-poor-arterial-health-in-adolescents

Advertisement