Opalen: Driftigt gränserna av Parkinsons sjukdomforskning

Thought LeadersDr. Kristen SowalskyTechnical Sales ManagerAPDM Wearable Technologies

En intervju med Kristen Sowalsky, DC, Ph.D., från Wearable teknologier för APDM på SfN 2018 och att diskutera den wearable avkännaren för opalen och dess får effekt på Parkinsons sjukdomforskning.

Vad står APDM för och var resan startade för företaget?

APDM började i 2007, då Dr. James McNames, professor och stol av elektriskt och datoren som iscensätter på den Portland delstatsuniversiteten, såg för att framkalla en försynt wearable avkännare som kunde logga kickbandbredddata från folk med Parkinsons sjukdom.

Manen med parkinsons sjukdom på spring spårar - vid standard store88Standard store88 | Shutterstock

Dr. McNames blev partner med med Dr. Mateo Aboy och Andrew Greenberg som co-fanns företaget med målet av framkallning av denna teknologi som ger det till andra forskare. Den kända APDMEN, som står för AmbulatoryParkinsons övervakning för sjukdom, var valt baserat på denna initiala inspiration och applikation.

Dr. Fay Horak, en professor av Neurology på OHSU och sakkunnigt i Parkinsons sjukdomrehabilitering, blev involverad, efter hälerit ett lån från den Andy dunge fundamentet för Kinetics som framkallar ett system för att kvantifiera, har balanserat och gåenden för kliniska försök.

De 3 grundarearna av APDM sågar värdera i denna som bly- till början av ett longstanding kollaborativt försök med Dr. Horak resultera i utvecklingen av rörlighetslabbgåenden och balansera analyssystemet.

Är vad opalen och därför är det användbara för övervakningtålmodig med Parkinsons sjukdom?

Opalen är en trög mätningsenhet; det är vår foundational teknologi, som används sammanlagt av vårt kommersiellt - tillgängliga lösningar. Varje enhet innehåller två tri-axiella accelerationsmätare, en magnetometer och ett gyroskop till rå tröga data för tillfångatagandet och ger riktningsspårning.

Våra sofistikerade programvaruprogram innehåller inbyggde algoritmer, som är specifika till gåenden, och balanserar analys. Vi har också instrumenterat extra standart kliniskt testar vidare för att bistå i bedömningen av Parkinsons sjukdom och andra rörelseoordningar.

Hur fungerar avkännarna? Hur pålitliga är datan?

Avkännarna fungerar i en radio knyter kontakt tillsammans med preciserar tidsynkronisering. Vårt populäraste system (rörlighetslabb) använder sex avkännare, ansluta posterar, och en ta fram pekar som förbinds till ett bärbar datorspring vår programvara.

Programvaran låter administratören skapa beställnings- mappar för en detalj betvingar gruppen eller projekterar, då skriver in de önskade tålmodiga datan i betvinga-profilera. Administratören väljer därefter testar att de skulle något liknande för att utföra under ämnet profilerar, förlägger avkännarna på betvinga och börjar testa.

Testar tar typisk mellan 30 understöder till 2 noterar, men vi ger också öppen-avslutat, och customizable testar som administratörer kan skapa för dem.

Vår built-in testar kommet med anvisningar för administratören, och anvisningar att läsa ut till varje betvingar högt för att se till att datan är samlat konsekvent. Det processaa är enkelt; slå starten, ha betvinga att utföra testa, då slå stoppet. Systemet ger därefter en ögonblickrapport med en variation av validerat resultat mäter som är specifik till varje detalj testar.

Godkännandet är något som vi tar mycket allvarligt och bär ut internt, genom att jämföra våra data till data från vad kallas typisk, ”guldmyntfottekniker” i sätta in. Dessa kan vara optiska vinka-tillfångatagande system, gåendemats, eller styrka pläterar. Vi har också ett yttre godkännande som är processaa med tredje part, som gör typisk en liknande typ av jämförelsen och publicerar resultaten, i jämlike-granskat, förar journal över.  

Vilken sjukdom kan arrangerar opalen vara den van vid studien?

En av resonerar oss har mottagit en raddauppmärksamhet från farmaceutiska företag för kliniska försök är det potentiellt av vår teknologi som mål avkänner på sjukdomsymptomtidig sort och som med tiden spårar alltigenom för fortgång jaga av en variation av sjukdomar.

Till exempel har vi för en tid sedan varit funktionsdugliga på en kollaborativ ryggrads- cerebellar ataxiastudie med Dr. Christopher Gomez, stol av Neurology på universitetar av Chicago, som tidig sortteckenet av gåendedysfunction avkändes och förbands i till det standarda fjäll för bedömningen och klassa av ataxiaen (SARA).

Med vår teknologi testar vi syftet att förbinda våra sakliga mätningar till accepterade kliniska fjäll i sätta in, yet att identifiera biomarkers, som kan avkännas tidigare och exaktare, än i subjektivt. Dessa markörer kan spåras med tiden för att observera sjukdomfortgång eller för att förstå den kliniska effektiviteten av förutsatt att behandlingar.

Hur kunde teknologin hjälpa tålmodig med gåendeabnormalities?

Besegra, vad är stor om vår teknologi, är att den avkänner inte endast en total- dysfunction av gåenden utan att den bryter också denna information. Vi har över validerade 100 mäter närmare detalj till gåenden och balanserar att forskare kan bedöma i förhållande till en specifik befolkning eller på en jämn tålmodig-närmare detalj.

Detta låter forskare identifiera som parametrar av balanserar, eller gåendedysfunction bidrar till det total- handikappet och föreslår områden för att uppsätta som mål för terapeutisk utveckling. All dessa data är van vid förbättrar vår överenskommelse av Parkinsons sjukdom och förbättrar tålmodig' livskvalitet.

Det nu känns igen brett att varje tålmodig är unik och att den personifierade medicinen är framtiden. Hur kunde opalen vara van vid personifierar behandlingar?

Den personifierade medicinen, i form av fortlöpande övervakning, är vår huvudsakliga R&D fokuserar på APDM. Som vårt känt indikerar (”ambulatoryen”), har den varit på vårt varar besvärad efter dag en. För närvarande är vi prövas att förstå vad, när och hur man utplacerar fortlöpande övervakninglösningar för rörelseoordningar.

Det är faktiskt ett mycket svårt problem, emellertid, därför att för att personifiera lösningar kräv en stor dataset av högkvalitativa data, betoning på kvalitets-, som hjälpmedelmultipelläkarundersökningen graderar apparater på olika lägen av förkroppsliga (inte precis wristen).

(Och arrangera av sjukdom), som du tillfogar mer avkännare, och mer dagar av övervakningöverensstämmelse börjar att rasa, därför vi hyper-fokuseras på att veta minimien numrerar av avkännare, dagar och lägen för varje sjukdom. Vi är lyckliga att vi har starka farmaceutiska partners som vi är funktionsdugliga med att svara dessa ifrågasätter.

Innehav räcker - parkinsons sjukdom - fotoet vid PhotographeePhotographee | Shutterstock

APDM har analyserat över 25.000 tålmodig som använder opalen. Vilka inblickar har du nått om Parkinsons sjukdom från all dessa data?

Opalen har accelererat sätta in av Parkinsons sjukdomforskning på grund av hur snabbt data kan fångas. Den är enkel att använda, och resultaten produceras rätt - bort; jämfört till det tidskrävande processaa av att måste att gå till ett optiskt vinkar tillfångatagandelabbet och rely på ett specialiserat lag för att bearbeta datan och för att ge resultat.

Systemet är också portablen som är menande mer folk som inklusive lantliga befolkningar kan nes. Mer data samlas, och, snabbare den processaa forskningen utförs, mer snabb du kan komma med potentiella behandlingar till sätta in.

I tillägg ger opalen ett nytt långt av att se parametrarna som vi använder för att diagnostisera Parkinsons sjukdom och att kvantifiera dem. Detta kunde potentiellt låta oss vidare raffinera diagnosen av sjukdomen.

Till exempel upptäckte dr.en Fay Horak och henne forskninglaget för en tid sedan att bradykinesia kan avkännas tidigare i roterande i PD än som bedömd i standart testa för UPDRS. Quantification av vänd som använder Opals med rörlighetslabbsystemet visade att PD-tålmodig vänder med mer kliver långsammare, när de jämförs till kontrollerar.

Kan denna teknologi appliceras till annan villkorar den affektrörelse?

Absolut. Vi har för en tid sedan utplacerat vår nyaste frigörare, den Moveo utforskaren - förkroppsliga mycket det Kinematic systemet in i sätta in av biomechanics för en bred variation av den inklusive sportkapaciteten för applikationer, skadaförhindrandet, ergonomi och mer.

Vi fortsätter också för att applicera vår teknologi till den inklusive multipelsclerosisen för extra befolkningar, ALS, cerebral Palsy, Huntingtons sjukdom, demens, vestibular oordningar, mTBI och slår. Vi är upphetsada att vår teknologi låter oss hjälpa många längs den hela spectrumen av människarörelse från neurodegenerative sjukdom till kapacitetsförbättringen.

Var kan avläsare finna mer information?

Alla publikationer vid APDM.

Om Kristen Sowalsky

Headshot av Kristen SowalskyBörjade initial utbildning för Dr. Kristen Sowalskys i människarörelse med en kandidatexamen övar in Physiology som följdes av en doktorat i Chiropracticmedicin.

Efter 6 år i rehab-fokuserat kliniskt öva, inspirerades gick hon för att främja henne utbildning och på att motta henne Ph.D. i applicerade Neuromechanics på universitetar av Florida.

Under henne balanserar Ph.D.-programet, stunden som studerar gående och, i Parkinsonian oordningar, henne blev bekantat med APDM, som hon använde labbsystemet för rörlighet V1 för som henne, avhandlingen projekterar.

Hon den mångfasetterade rollen för strömmen på APDM i både R&D och reor möjliggör henne till råd riktningen av applicerad produktutveckling, och hjälpkunder bestämmer hur APDM-system kan förhöja deras arbete.

Om Wearable teknologier för APDM

Är balanserar Wearable teknologier för APDM ett digitalt vård- företag fokuserat på framkallning och att kommersialisera av digitala endpoints för neuroscience och oordningar. APDM har lyftt $13MM+ från NIHEN, och avdelningen av försvar, har över publikationer 500+ och tusentals forskare som använder över hela världen vår teknologi.

Advertisement