Expertfrigöraren som den nya handlingen kliver för att ge bäst omsorg för äldre vuxen människa med den kroniska multipeln, villkorar

Att att bry sig för äldre vuxen människa med den kroniska multipeln villkorar kan skapa utmanas lägen. Till exempel kan några behandlingar vara skadliga till äldre vuxen människa som bor med och klarar av flera kroniskt villkorar. I vissa fall kan flera behandlingar är tillgängliga, men sjukvårdfamiljeförsörjare kan inte veta vilka är bäst för en särskild individ. I andra fall kunde äldre vuxen människa och caregivers även motta olika behandlingrekommendationer beroende av sjukvårdfamiljeförsörjarna som erbjuder vägledning. Viktigast allra, villkorar att klara av omsorg för den kroniska multipeln kan göra den svår att fokusera på vad betyder mest till oss som individ--en nyckel- prioritet, när vi funderare om den högkvalitativa person-centrerade omsorgen alla oss önskar och behöver, som vi åldras.

I 2010 samlas amerikangeriatrik (AGS)samhället en panel av medicinska experter för att tilltala hur man ger den bäst omsorgen för äldre vuxen människa som bor med den kroniska multipeln, villkorar. Panelen granskade en vara värd av kliniska studier och framkallade AGS-riktlinjerna för omsorgen av äldre vuxen människa med Multimorbidity som ett resultat.

Expertpanelen identifierade fem ”nyckel- principer,” som familjeförsörjare för den sjukvård bör följa för att stötta den bäst omsorgen för äldre vuxen människa med den kroniska multipeln villkorar:

1. Inkludera personliga preferenser i omsorgbeslutsfattande. Äldre vuxen människa, som har, multipeln som kroniskt vård- villkorar, bör frågas hur de önskar att göra medicinska beslut som påverkar deras omsorg. När som helst anslå, bör caregivers och familjemedlemmar också vara involverade i dessa diskussioner.

2. Förstå att begränsar av bevisar på behandlingalternativ. Clinicians måste förstå den närmare detalj, bevisa-drog tillbaka svar till ifrågasätter om de bäst medicinska valen för individ som äldre vuxen människa inte kan finnas. Det är, därför att varje äldre vuxen människa och varje vård- läge är unika.

3. Väg gynnar kontra skador. När att tilltala den kroniska multipeln villkorar för en äldre individ, måste clinicians betrakta hur en kan person betungas av en läkarundersökning planerar eller behandling kontra andra. De också måste väga gynnar av behandlingalternativ såväl som information på personens funktionella status (deras kapacitet att utföra dagligen aktiviteter liksom badning och att äta), livförväntning (hur de är long rimliga att bo) och livskvalitet.

4. Betrakta, om behandling är medgörlig. När de delar rekommendationer, måste clinicians redogöra för komplexiteten av en behandling, och huruvida passar den en äldre vuxen människa särskilda läge.

5. Gör den bäst informerade primaa möjligheten. Ultimately måste sjukvårdprofessionell också försök att välja terapier som har mest att gynna, posera den minst skadan och att ska arbete för att förhöja äldre persons livskvalitet.

Nu har en sakkunnig grupp av geriatricians, cardiologists och allmänna läkare identifierat en uppsättning av handlingen kliver baserat på de riktlinjer för att hjälpa sjukvårdfamiljeförsörjare att fungera med äldre vuxen människa och caregivers som gör den bäst behandlingvalmöjligheten, när de tilltalade den kroniska multipeln, villkorar.

Dessa kliver inkluderar:

1) Identifiera och meddela dina vård- prioriteter.

* Vård- prioriteter och beslutsfattande. Det finns många resonerar oss kan gör ett beslut om olikt vård- testar eller behandlingar, men de bäst besluten för omsorgmöjlighetservice som baseras på våra personliga behov och preferenser. Första steg in mot understödja som typ av omsorg identifierar de behov och rangordnar.

Sammanträde besegrar för en frank konversation med dina vård- professionell, familj, och caregivers kan hjälpa dig att identifiera och meddela vad betyder mest till dig i din vård- och sjukvård. Alla vi prioriterar saker olikt, när vi vändas mot med tradeoffs, som är vanligt när vi har den kroniska multipeln villkorar. Mer förstår du och de, som att bry sig för dig, vilka materier mest, det bättre dig kan arrangera i rak linje din sjukvård för att hjälpa att uppnå vad betyder mest. För något folk vilka materier mest kan betyda uppehälle så länge som möjligheten (om även vår livskvalitet inte är samma som, var den en gång). För andra kan den betyda uppehälle självständigt, så länge som vi kan (om även det hjälpmedlet som väljer mindre aggressiva behandlingar, därför att de kan, får effekt vår kapacitet att bo på vårt eget). Något folk gör vård- beslut för klosterbroder resonerar. Andra kan mest angå om att bli i ett särskilt läge. Och andra kan göra baserade beslut på extra, personligt dela upp i faktorer. Det är viktigt att minnas, att inga av dessa beslutsfattandestrategier är ”högra” eller ”fla,”, men de kan endast genomföras, när du tar tiden att identifiera, och att diskutera dem med partners gilla dina caregivers och vård- professionell.

* Vård- Trajectory & din ”vård- framtid.” Fungera med dina vård- professionell för att bedöma och ta in i övervägande ditt förutsedda framtida vård-, när det kommer till att avgöra på behandlingar. Som äldre vuxen människa förutser vår ”vård- trajectory” och ”vård- framtid” hur troligen det är att vi ska för given numrerar direkt av år, och hur troligen den är för att oss ska fortsätta utföra våra dagstidningaktiviteter under den samma timeframe. Diskutera hur vårt vård- och fungerar kan ändra hjälp identifierar med tiden de mest välgörande behandlingarna.

2) Stoppa, starta eller fortsätta omsorg som baseras på vård- prioriteter, potentiellt gynnar/skador och den vård- trajectoryen.

* Överenskommelse ”skadliga behandlingar” och ”medicinsk osäkerhet.” ”Gör ingen skada” är en riktlinje för all vår sjukvård. Det är också en princip som är speciellt viktig för folk, som kan klara av multipelbehandling planerar och hur de påverkar varandra (om speciellt de kan resultera i unintended följder, när de tillsammans klaras av). Efter ha mer än one som är kronisk, villkora hjälpmedel som ett vård- bekymmer (eller även dess behandling) kan försämra another, behöver äldre vuxen människa att fungera nära med deras vård- professionell för att bedöma alla inklusive behandlingalternativ (några behandlingar du kan köp ”över kontra” från ett apotek eller en supermarket). Vi bör betrakta riskerar av varje individ som behandling planerar i ljust allra den annan omsorgen, vi kan vara hälerit. Det är också viktigt att vi förstår vilka potentiella resultat från behandling kan vara ”osäkra.”, Stunder forskar, och vård- sakkunskap ger våra vård- professionell en fast avkänning av, hur kassaskåpet och effektiva olika behandlingalternativ kan vara, omsorg är alltid personlig (och inte all forskning gäller äldre vuxen människa specifikt). Det hjälpmedel att vad är mycket effektiv för en individ inte kan fungera för another. Att veta om osäkerheter i förskott kan hjälpa oss att göra bildada beslut om det potentiellt gynnar och skador av olika behandlingalternativ.

* Överenskommelse ”välgörande behandlingar.” Många välgörande behandlingar finns för äldre vuxen människa med kroniska sjukdomar för multipeln. Några är den menande förebyggande medel (de hjälper oss att undvika en potentiell sjukdom, liksom att få ett årligt influensavaccin att undvika influensaviruset). Några är diagnostiska (menande de hjälper att bestämma, om vi bor med en villkora, liksom en bröstkorgröntgenstråle för att se, om du har lunginflammation). Andra liksom diuretics (bevattna pills), kontrollerar tecknen av en kronisk sjukdom. Och andra är den menande palliativen (de planläggs för att hjälpa att göra oss känselförnimmelse bättre), rehabilitative (menande de fungerar till det vårt återställandet fungerar eller livskvalitet) eller understött (menande de hjälper oss att bo så bäst, som vi kan med en omsorg villkora eller bekymmer).

Fast många av oss kan endast funderare om ”botar”, när vi betraktar behandling, är det viktigt till funderare om alla dessa välgörande alternativ, när den kommer till vår omsorg--därför att speciellt några alternativ (lik rehabilitering) kan vara även mer hjälpsam, i att främja vad vi mest önskar och behöver från omsorg.

* Minimera ”behandlingbörda.” Äldre vuxen människa och caregivers som klarar av den kroniska multipeln, villkorar spenderar ett genomsnitt av två timmar dagligen på sjukvård-släkta aktiviteter. De spenderar också upp till två timmar på varje sjukvårdbesök--och det kan finnas många besök till koordinaten, när du har vård- bekymmer för multipel. Denna mycket omsorg riskerar att orsaka vilka vård- professionell se till som ”behandlingbörda” (benämna för inkompetent känsla som förkrossas eller, när den kommer till att bära ut, vår behandling planerar). När vi betraktar alla alternativ tillgängliga för den kroniska multipeln, villkorar, är det viktigt att betrakta vilka behandlingar kan vara mest hjälpsam i ljust av våra kapaciteter, och vilket--omvänt--kan vara svårare för att oss ska att följa eller att genomföra (när speciellt vi kan behöva hjälp från en caregiver). När du tar bort sjukvården, som är betungande och inte välgörande, skapar tillfället att starta omsorg som är hjälpsam och jämn med våra egna personliga vård- prioriteter.

3) Arrangera i rak linje beslut och att bry sig för oss, våra Caregivers och våra Clinicians som baseras på vår vård- prioriteter och vård- Trajectory.

* Sökande överenskommelse på vård- prioriteter & vård- information. Kritiska två kliver för någon som bor med den kroniska multipeln villkorar (1) identifierar våra egna vård- prioriteter och (2) får information på hur behandlingalternativ kan hjälpa oss att uppnå våra vård- prioriteter. Att göra mest av dessa handlingar, emellertid, behöver vi att se till att alla som är involverad i vår omsorg förstår våra omsorgprioriteter och kan hjälpa oss att göra baserad avkänning av vård- information på våra behov. Alla som är involverad i vår omsorg, bör använda den samma informationen, när den kommer till beslut om behandling planerar.

* Främja kommunikation. Att se ett nummer av specialister för den kroniska multipeln villkorar kan leda till den splittrade sjukvården (benämna för omsorg som ”krabba” känselförnimmelser som är uncoordinated eller). I vissa fall kan fragmenterad omsorg leda till motstridiga behandlingrekommendationer från olika familjeförsörjare såväl som betungande behandlingar som inte kan fokuseras på vad betyder mest till oss individuellt. Beslutsfattande och kommunikationen måste passformen in i våra omsorgbeslut, och omsorg planerar. Detta förar dialog hjälpmedlet som håller ett öppet, ärligt och pågående, med våra vård- familjeförsörjare såväl som några individer (liksom våra caregivers) som vi kan önska att ska leka en roll i vår omsorg. Om du oroas om koordinerande omsorg med olika familjeförsörjare/kontor, kan den också vara hjälpsam att identifiera en primär peka-av-kontakt (liksom din geriatrician), som kan samla information från alla dina familjeförsörjare och hjälpa dig att förstå och bedöma olika alternativ.

Källa: https://www.healthinaging.org/blog/ags-releases-new-action-steps-to-guide-care-for-older-adults-with-multiple-chronic-illnesses/

Advertisement