Elinajanodote - mikä on elinikä?

Elinajanodote on odotettavissa (Tässä tilastollisessa mielessä) määrä vuotta elämää jäljellä tietyssä iässä. Se on merkitty e'' x'', mikä tarkoittaa keskimäärin seuraavina vuosina elämän joku nyt vuotiailla '' x'' mukaan erityisesti kuolleisuus kokemus.

Teknisen kirjallisuuden Tämä symboli tarkoittaa keskimäärin '' täydellinen '' vuotta elämää jäljellä, lukuun ottamatta osina. Vastaavan tilaston mukaan lukien osina, elinikä, normaali merkitys on pieni ympyrä symboloi '' e''.

Ryhmä henkilöitä elinajanodote on erittäin riippuvainen hoitoon.

Termi, joka on tunnettu elinajanodote käytetään useimmiten yhteydessä väestössä, mutta käytetään myös kasvien tai eläinten ekologia; se lasketaan analyysi elämän taulukot (tunnetaan myös nimellä vakuutusmatemaattiset taulukot).

Elinajanodote voidaan käyttää myös osana valmistettujen esineiden ja 49,0 vuotta aikavälillä Japani (2008 arvio), vaikka Japanin kirjataan elinajanodote saattaa hieman lisätty laskemalla monet lapsikuolemat kuin kuolleena.

Vahvistettu kirjataan Iäkkäimmät ihmisen on 122 vuotta (Jeanne Calment). Tätä kutsutaan "maksimi elinikä", joka on elämä, ihmisen tiedetään eläneen vuosien enimmäismäärän yläraja.

Elinajanodote vaihtelua ajan mittaan

Seuraavat tiedot on peräisin '' Encyclopaedia Britannica'', 1961 ja muut lähteet, ja ellei toisin mainita koko väestön elinajanodotteen arvioiden edustaa. Monissa tapauksissa elinajanodotteen vaihtelivat huomattavasti luokan ja sukupuolen mukaan.

Elinajanodote on lueteltu alla huomioon lapsikuolleisuus, mutta ei ennen synnytystä kuolleisuus (keskenmeno tai abortti).

Kommentti
Ihminen jota aikakauden Keskimääräinen elinikä syntyessään
(vuotta)
Myöhäispaleoliittinen 33 On ikä 15: 39 (ikä 54)
Neoliittinen 20
Pronssikausi ja rautakausi 35 +
Klassinen Kreikka 28 On ikä 15: 37 (ikä 52)
Esikolumbiaaninen Pohjois-Amerikassa 25-30
Keskiaikainen islamilainen kalifaatti 35 +
Varhaiskeskiajan Britanniassa 30 On ikä 21: 38 (ikä 59) keskimäärin Britannian aatelisista
Alussa modernin Britanniassa 30-45
Nykyinen maailman keskiarvoa 67,2 2010 est.

Joskus lähinnä menneisyydessä, elinajanodote kasvoi vuoden lapsuus, kuin yksilöiden selvisi korkea kuolleisuus sitten liittyy lapsuuden. Elossa lapsuuden merkittävästi vaikuta elinajanodote. Esimerkiksi yllä olevan taulukon mainittu elinajanodote syntymähetkellä varhaiskeskiajan Britanniassa 30. Miesjäsen Englanti aristokratian samaan aikaan voisi odottaa elävänsä, selviydyttyään 21-vuotiaaksi:

  • 43 vuotta → 64 vuotta yhteensä 1200-ja 1300
  • 24 vuotta → 45 vuotta yhteensä 1300 ja 1400 (koska vaikutus Musta surma)
  • 48 vuotta → 69 vuotta yhteensä 1400-ja 1500
  • 50 vuotta → 71 vuotta yhteensä 1500 ja 1550.

Vaikka eri näyte määritteet ja koot, menetelmiä ja teoreettisia oletuksia tuota joskus merkittäviä eroja, yleensä tulkintoja käytettävissä olevat tiedot osoittavat, että vanhemmalla iällä esiintyminen yleistyi myöhään ihmisen evoluutio.

Kasvavaan pitkäikäisyyteen johtuu joidenkin kirjoittajien kulttuuri mukautukset sijaan Fylogeneettinen muutos vaikka jotkut tutkimukset osoittavat, että aikana neoliittinen vallankumous oli valinnan vaikutus ulkonainen kuolleisuuden riski kun genotyyppinen lausekkeita suositaan kasvoi pitkäikäisyys myöhemmin populaatioissa. ja New England noin 40 prosenttia lapsista ei Aikuisuus.

Teollisen vallankumouksen aikana lasten eliniänodote nousi dramaattisesti.

Osuus kaikista lapsista syntyi Lontoossa, joka kuoli ennen viiden vuoden ikää laski 1730-1749 74,5 % 31,8 % vuodesta 1810-1829.

Julkisen terveydenhuollon toimenpiteitä ovat hyvitetään paljon viime aikoina lisääntynyt elinajanodote. 1900-Luvulla Yhdysvalloissa keskimääräinen elinikä kasvoi yli 30 vuotta, joista 25 vuotta voi johtua ennakot kansanterveyden alalla.

Nämä lisävuotta elämän laadun arvioimiseksi terve elinajanodote on laskettu viimeisten 30 vuoden aikana.

Vuodesta 2001 lähtien Maailman terveysjärjestön julkaisee tilastoja kutsutaan terveen elinajan odote (HALE), määritelty keskimääräinen lukumäärä vuotta, henkilö voi odottaa elää "täydellinen terveys", lukuun ottamatta vuotta asunut kuin täyden terveyttä sairauden tai vamman vuoksi.

Vuodesta 2004 Eurostat julkaisee vuositilastot kutsutaan terveen elämän Odotetta mittaava perustana raportoitu toiminnan rajoitukset.

Amerikan Yhdysvallat käyttää samanlaisia indikaattoreita niiden valtakunnallinen terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn suunnitelma "Terveet ihmiset 2010" puitteissa. Yhä useammat maat käyttävät odote terveysindikaattorit seurata väestönsä terveyden.

Alueelliset erot

On suuria eroja eri osissa maailmaa, enimmäkseen aiheuttama eroja julkisen terveydenhuollon, sairaanhoidon ja ruokavalio elinajanodotteeseen. Paljon köyhempiä valtioita liikaa (korkeampi kuolleisuus) kuolleisuus on sota, nälänhätä ja sairaudet (AIDS, Malaria, jne.).

Vaikutus AIDS on erityisen merkittävä elinikä monissa Afrikan maissa. YK: n mukaan olisi ollut elinajan odote syntymähetkellä vuosiksi 2010-2015:

  • 70.7 vuoden sijasta 31,6 Botswanassa, maan korkein esiintyvyys HIV
  • 69.9 vuoden sijasta 41,5 Etelä-Afrikassa
  • 70.5 vuoden sijasta 31,8 Zimbabwessa.

Viimeksi kuluneiden 200 vuotta maiden musta tai Afrikan väestön on yleensä ei ollut samoja parannuksia kuolleisuus, jotka on nauttivat väestön eurooppalaista alkuperää.

Jopa niissä maissa, joissa suurin osa valkoisia ihmisiä, kuten USA, Britannia, Irlanti ja Ranska musta ihmiset yleensä on lyhyempi elinajanodote kuin valkoinen kollegansa.

Esimerkiksi Yhdysvaltain White-amerikkalaiset ovat odotetaan elää asti 78,2, mutta musta ihmiset vain 73,6 ikään asti.

Ilmasto voi myös olla vaikutusta, ja tiedot kerätään siten voi vaikuttaa myös luvut. Mukaan CIA World Factbook Monaco on maailman pisin eliniänodote 89.8 vuotta (ja Macaon erityishallintoalue Kiinan kansantasavallasta on maailman toiseksi pisin eliniänodote 84,4 vuotta).

On myös naisten ja miesten useimmissa maissa naiset yleensä outliving miesten viidellä vuodella merkittäviä eroja elinajanodotteessa.

Taloudellinen tilanne vaikuta elinajanodote. Esimerkiksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa varakkaimmille alueille elinajanodote on useita vuosia kauemmin kuin köyhimmillä alueilla.

Tämä saattaa heijastaa tekijät kuten ruokavalion ja elintapojen sekä sairaanhoidon saanti. Se voi myös heijastaa valikoiva vaikutus: hengenvaarallinen kroonisesti sairaiden ovat vähemmän todennäköisesti tulla rikkaaksi tai oleskella vaurailla alueilla.

Glasgow erot on korkeimpia maailmassa elinikä miehillä voimakkaasti riistää Calton pysyvän 54 – 28 vuotta vähemmän kuin varakkaita alueen Joensuu, joka on vain kahdeksan kilometrin päässä.

Elinajanodote on todennäköisesti vaikuttaa altistuminen moottoritietä tai teollisuuden ilmansaasteet. Tämä on yksi tapa ammatissa voi olla merkittävä vaikutus eliniän odote. Hiilen kaivostyöläisten (ja aiempien sukupolvien, asbestin leikkaajat) on usein lyhyempi kuin keskimääräinen elinikä expancies.

Muut tekijät vaikuttavat yksilön elinajanodote ovat geneettiset häiriöt, lihavuus, pääsy terveydenhoitoon, ruokavalio, liikunta, tupakointi, huumeidenkäytön ja liiallinen alkoholinkäyttö.

Sukupuolierot

Naiset yleensä on pienempi kuolleisuus joka iässä. Kohdussa, mies sikiöt ovat suurempi kuolleisuus (vauvat ovat suunniteltu suhde noin 124 miehillä ja naisilla 100, mutta suhde taas elossa syntymä on vain 105 miehillä ja naisilla 100). Keskuudessa pienin keskosena syntyneille, (ne 2 puntaa-tai 900 g) naisilla on taas korkeampi eloonjääntiprosentin. Toisessa ääripäässä, noin 90 % yksilöiden vuotiaiden 110 on naisia.

Miesten ja naisten elinajanodotteen ero Yhdysvaltojen laski 7,8 vuotta 1979-5,3 vuotta 2005 naisten odotetaan elää ikään 80.1 vuonna 2005.

Aiemmin naisilla lapsensaanti-ikäryhmien kuolleisuus oli suurempi kuin miehillä samassa iässä. Tämä ei ole enää asia, ja naisten ihmisen elinikä on huomattavasti suurempi kuin miesten.

Syyt eivät ole täysin varma. Perinteinen argumentit on tapana suosia ympäristötekijät: historiallisesti miehet yleensä kuluttaa enemmän tupakan, alkoholin ja huumeiden kuin naiset useimmissa yhteiskunnissa, ja ovat todennäköisesti kuolee monet liittyvät sairaudet kuten keuhkosyöpä, tuberkuloosi ja maksakirroosi.

Miehet ovat todennäköisesti kuolee suurin osa johtavista kuolinsyistä, (jotkut edellä on jo todettu) kuin naiset. Jotkut näistä Yhdysvalloissa ovat: syöpä hengityselimiä, liikenneonnettomuudet, itsemurha, maksakirroosi, maksan, emfyseema ja sepelvaltimotauti. Biologinen ero johtuu siitä, että naisilla on enemmän vastustuskykyä infektioille ja rappeuttavia sairauksia. Japani on maa, jossa suurin suhde centenarians (347 jokainen 1 miljoonan asukkaan syyskuussa 2010). Shimanen prefektuurin oli arvioitu 743 centenarians miljoonaa asukasta.

Yhdysvaltojen centenarians määrä kasvoi 32,194 vuonna 1980-71,944 marraskuussa 2010 (232 centenarians miljoonaa asukasta).

Kirjallisuutta


Tämä artikkeli on lisensoitu Creative Commons Attribution-ShareAlike License. Se käyttää materiaalia Wikipedia artikkeli "elinikä" kaikki materiaali mukautettu käytetään Wikipediasta on käytettävissä lisenssillä Creative Commons Attribution-ShareAlike License. Itse Wikipedia ® on Wikimedia Foundation, Inc. rekisteröity tavaramerkki.

Last Updated: Feb 1, 2011

Read in | English | Español | Français | Deutsch | Português | Italiano | 日本語 | 한국어 | 简体中文 | 繁體中文 | العربية | Dansk | Nederlands | Finnish | Ελληνικά | עִבְרִית | हिन्दी | Bahasa | Norsk | Русский | Svenska | Magyar | Polski | Română | Türkçe
Comments
The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post