A várható élettartam - élettartam mi?

A várható élettartam az adott korban hátralevő élettartam években várható (statisztikai értelemben) száma. E"x", ami azt jelenti a későbbi évek átlagos száma, mert valaki most éves jelöljük azt "x" szerint, hogy egy adott halálozási tapasztalat.

Szakirodalom a szimbólum: élet a fennmaradó, '' complete'' évek átlagos száma töredékévekben kivételével. A megfelelő statisztika, beleértve a töredékévekben, a várható élettartam, szokásos értelmében egy kis körre szimbólummal jelölt, az "e".

Személyek csoportja élettartama áll nagymértékben függ az ellátást.

A kifejezés, amely a ismeretes, a várható élettartam leggyakrabban népességi összefüggésben, de is használatos növényi vagy állati termelés; élet asztalok (is úgy ismert aktuáriusi) elemzése számítandó.

A ciklus élettartam keretében gyártott objektumok, valamint a 49.0 év is lehet használni (2008-est), Japán, bár a japán rögzített élettartama lehet nagyon kis mértékben növelték sok anyatej halálesetek, halva megszámlálásával.

A legrégebbi megerősített felvett bármely emberi korhatára 122 év (Jeanne Calment). Ez a jövedelem a "maximális élettartam", amely az élet bármely emberi ismert élt éves maximális száma a felső határ.

A várható élettartam az idő múlásával bekövetkező változásra

A következő információkat a "Encyclopaedia Britannica'', 1961-ben, és egyéb forrásokból származik, és ez jelenti a lakosság egészét életkilátásaiban becslések hiányában. Sok esetben a várható élettartam különböző módon osztály és a nemek közötti egyenlőség.

A életkilátásaiban, alább felsorolt születéskor figyelembe csecsemőhalálozás, de nem a szülés előtti halálozási (spontán vetélés vagy terhességmegszakítást).

Megjegyzés
Az emberek Era Átlagos élettartam a születéskor
(év)
Felső Paleolitikum 33 Életkor (a kor 54), 15: 39
Neolitikum 20
Bronzkor és a vaskor 35 +
Klasszikus Görögország 28 Életkor (a 52. év), 15: 37
Indián Észak-Amerika 25-30
Középkori iszlám Kalifátus 35 +
Középkori Nagy-Britannia 30 A kor 21: 38 (59. év) átlagosan a brit arisztokraták
Korai Modern-Britanniában 30-45
Jelenlegi világ átlagos 67.2 2010-es est.

Néha főleg a múltban, a gyermekkori évben nőtt a várható élettartam, az egyén túlélte a magas halálozási arány, majd gyermekkori társított. Túlélésre a gyermekkori jelentősen befolyásolná a várható élettartam. Például a fenti táblázatban felsorolt élettartam születési középkori Nagy-Britanniában, 30. Angol arisztokrácia, ugyanebben az időszakban a hím tagja várhatóan él, amely túlélte a 21 éves koráig:

  • 43 év → 64 év teljes 1300 és 1200 között
  • 24 éves → 45 év teljes 1300 és 1400 (köszönhetően a Black Death hatása) között
  • 48 éve → 1400 és 1500 között összesen 69 év
  • 50 éve → 71 év teljes 1500 és az 1550 között.

Eltérő attribútumokat és a méret, a módszerek és az elméleti feltételezések a termék néha figyelemre méltó változatok, míg általában értelmezések, a rendelkezésre álló adatok jelzi hogy idősebb korú előfordulásának vált késő az emberi fejlődés során.

A növekvő árbevételei tulajdonítják egyes írók által kulturális kiigazítások, mint a filogenetikai módosítása, bár néhány kutatás azt jelzi, hogy a neolitikus forradalom alatt volt a kijelölés gyakorolna külső elhalálozás kockázatának előnyben részesítése genotípusos kifejezések nőtt a megrokkanással összefüggő kockázatok kezelésére, a későbbi lakosság körében. és New England gyermekek körülbelül 40 %-át nem éri el a felnőtté válásig.

Az ipari forradalom idején a gyermekek élettartama a drámai módon megnövekedett.

Ötéves koruk előtt halt meg Londonban született gyermekek aránya 74.5 %-ról 1730-1749-ben 31.8 %-ra csökkent 1810-1829-ben.

Közegészségügyi intézkedések kerülnek jóváírásra sok a közelmúltban bekövetkezett várható élettartam növekedése. A huszadik század során az átlagos élettartam, az Egyesült Államokban, amelyek a közegészségügy érdekében a 25 év tudható több mint 30 éve nőtt.

Annak érdekében, hogy e további év élet minőségének értékelését, az elmúlt 30 évben egészséges életkilátásaiban számították ki.

2001 Óta a világ egészségügyi szervezet közzéteszi a neve a várható egészséges élettartam (HALE), a betegség és/vagy a kár teljes egészség élt az átlagos években megadva, amely egy személy várható a "teljes egészség", kivéve az év meghatározott statisztikák.

2004 Óta az Eurostat egészséges élet év (HLY) alapján a jelentett tevékenységi korlátozásokat nevű éves statisztikák teszi közzé.

Az Amerikai Egyesült Államok hasonló mutatók használ, a terv keretein belül az országos egészségügyi elősegítéséhez és a betegségek megelőzése „egészséges emberek 2010". Egyre több ország egészségügyi várható mutatók segítségével figyelemmel a lakosság egészségét.

Regionális eltérések

Olyan nagy eltérések élettartam, a világ, többnyire a közegészségügyi, egészségügyi és étrend okozta különböző részei között. Sok a felesleges pusztulás (magasabb halálozási rátái) szegényebb Nemzetek van köszönhetően a háború, az éhezés és a betegségek (AIDS, malária, stb.).

A támogatások hatása különösen figyelemre méltó, a várható élettartam számos afrikai országban. Megfelelően, hogy az ENSZ-SZEL a 2010-2015 a születéskor várható élettartam lett volna:

  • Botswana, a legmagasabb előfordulási arányt a HIV-fertőzés az ország 31,6-helyett a 70.7 év
  • 69.9 év helyett a Dél-afrikai 41.5
  • 70.5 év helyett a 31.8 Zimbabwében.

Az elmúlt 200 évvel fekete-afrikai populációk országok általában nem volt azonos a fejlesztések a halálozási arányok, hogy az európai lakosság által élvezett.

Még azokban az országokban, például az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Írország és Franciaország, a fehér ember többsége fekete emberek általában rövidebb életkilátásaiban, mint a fehér társaik.

Például az Egyesült Államok fehér amerikaiak várnak él, amíg a kor 78.2, de csak addig, amíg a kor 73.6, a feketék.

Éghajlatváltozás is hatással lehetnek, és az adatgyűjtés módja is hatással lehet az adatokat. A CIA-világ Factbook Monaco rendelkezik a világ leghosszabb élettartam 89.8 év (és a Makaó különleges közigazgatási terület, a Kínai Népköztársaság, a világ második leghosszabb élettartam, 84.4 éves).

Is jelentős különbségek vannak a várható élettartam férfiak és nők közötti a nők általában fenyegeti, hogy férfiak körülbelül öt évvel túléli a legtöbb országban.

Gazdasági körülmények szintén hatással vannak a várható élettartam. Például az Egyesült Királyságban a leggazdagabb területek várható élettartam több évet jelent hosszabb, mint a legszegényebb területein.

Ez tükrözheti tényezőket, mint a diéta és életmód, valamint az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés. Lehet, hogy az a szelektív hatás is tükrözi: az emberek krónikus életveszélyes betegségek is kevésbé valószínű, hogy gazdag, vagy gazdag területeken találhatók.

Glasgow különbség van a legmagasabbak között a várható élettartam férfiak, a súlyosan hátrányos helyzetű: Calton állandó 54 – 28 évvel kevesebb, mint Lenzie, gazdag területén a világ amely csak nyolc kilométerre van.

Élettartam is érintheti, autópálya-légszennyezés vagy ipari levegőszennyezés magas fokú van kitéve. Ez az egyik módja, hogy a szakma jelentős hatással lehet a várható élettartam. Szén a bányászok (és megelőző generációk, azbeszttartalmú drótvágók) gyakran járnak a rövidebb, mint az átlagos expancies.

Más, a várható élettartam az egyén befolyásoló tényezők genetikai rendellenességek, elhízás, egészségügyi ellátás, a táplálkozás, a gyakorlat, a dohányzás, a kábítószer-használat és a túlzott alkoholfogyasztás való hozzáférést is.

Nemi eltérések

A nők általában egy alacsonyabb halálozási arányt minden korban. ««Méhében, hímivarú magzatokból van egy magasabb halálozási arányt (csecsemők, körülbelül 124 nyilatkozó 100 arányban követik, de azokat születési arány csak 105 nyilatkozó 100). A legkisebb koraszülöttek (amelyeket 2 vagy 900 g) között nőivarú újra kell, hogy a magasabb túlélési arány. Szélső, körülbelül 90 %-os éves 110 nő.

A várható élettartam férfiak és nők közötti különbség az Egyesült Államokban, várhatóan 2005-ben a kor 80.1 él, a nők 1979-5.3 év, 2005-ben 7,8 években csökkent.

A múltban állománypusztulás szülőképes korú csoportokban nőstény magasabb volt, mint a férfiak azonos korában. Nem ez a helyzet, és a nők emberi élettartamot jelentősen magasabb, mint a férfiak.

Ennek okai még nem teljesen bizonyos. Érvek ellát-hoz helyesel a társadalmi, környezeti tényezők: történelmileg, férfiak általában fogyasztott több dohány, alkohol és kábítószerek, mint a nők, a társadalmak és valószínűbb, számos kapcsolódó betegségek, például a tüdőrák, a tuberkulózis és a májzsugorodás a máj halnak.

Férfiak valószínűbb is (néhány fent említettük) halál fő oka a legtöbb meghaljon, mint a nők. Néhány ezek az Egyesült Államokban: rák, légzőszervi, gépjármű-balesetek, öngyilkosság, májzsugor, a máj, a emphysema és a szívkoszorúér-megbetegedés. Ez a biológiai különbség az oka, hogy a nők is több ellenállás-degeneratív betegségek és fertőzések. Japán az az ország, a legnagyobb arányú százévesek (347 vonatkozó minden 1 millió lakossal, szeptember 2010-ben). A prefecture Shimane volt egy becsült 743 százévesek/1 millió lakos.

Az Egyesült Államokban százévesek száma nőtt a 32,194 1980-71,944 November 2010-ben (232 százévesek/1 millió lakos).

További olvasnivalók


Ez a cikk a Creative Commons Attribution-ShareAlike Licensefelel meg. Anyagot használ fel, a Wikipedia cikk "élettartam" minden anyag igazítani a Wikipedia használt a Creative Commons Attribution-ShareAlike Licensefeltételei mellett használható. Wikipedia ®, maga is a Wikimedia Foundation, Inc. bejegyzett védjegye.

Last Updated: Feb 1, 2011

Read in | English | Español | Français | Deutsch | Português | Italiano | 日本語 | 한국어 | 简体中文 | 繁體中文 | العربية | Dansk | Nederlands | Finnish | Ελληνικά | עִבְרִית | हिन्दी | Bahasa | Norsk | Русский | Svenska | Magyar | Polski | Română | Türkçe
Comments
The opinions expressed here are the views of the writer and do not necessarily reflect the views and opinions of News-Medical.Net.
Post a new comment
Post